Stockholms universitet logo, länk till startsida

Vad är det bästa med att läsa astronomi – egentligen?

Hej! Jag heter Eyad Mardini och studerar nu tredje året på Kandidatprogrammet i astronomi! Jag är tillgänglig att besvara era relevanta frågor om utbildning och studentliv på Stockholms universitet.

Sök kurser och program


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej Eyad! Astronomi är utan tvekan en av de mest fascinerande sakerna jag vet. Men hur bra på matte måste man vara för att klara utbildningen. Vet att mitt intresse kan ta mig långt, men är rädd att mina mattekunskaper kanske kommer hindra mig. /Jonas  

Svar: Hej Jonas! Jag börjar med att lista de obligatoriska mattekurserna så kan jag diskutera därifrån:

- Matematik för naturvetenskaper 1 15HP
- Matematik för naturvetenskaper 2 15HP
- Matematik II - Analys, del A 7.5HP
- Matematik II - Analys, del B 7.5HP
- Matematik II - Linjär Algebra 7.5HP
(Sen finns det fler "nästan"-mattekurser som statistik och numeriska metoder men det är mer applikation av matte inom fysiken).

Som du ser är det rätt så mycket obligatoriskt matte, det är oundvikligt måste jag nog säga. Mycket av fysiken högre upp kräver mer avancerad matte, du kan självklart dra din egen slutsats från detta men detta var min. Matte och egentligen generellt STEM är områden där alla har möjlighet att utvecklas inom. Det kräver olika mycket arbete men man har alltid möjlighet att förbättra sig. Det är inte ett område som nödvändigtvis kräver "talang", bara en vilja och insatt tid som representerar det. Som du ser från listan ovan får du mycket möjlighet att förbättras. De första mattekurserna bygger upp grunden så om du känner dig osäker har du en chans att ta igen det där, man har många möjligheter att få hjälp från SU, men även oftast från klasskamrater. Ge det en chans! Du kanske blir förvånad över hur mycket du faktiskt kan om du vill något, plus så kanske du börjar, som mig, uppskatta det vackra med matten desto mer du studerar det.

Med vänlig hälsning
Eyad Mardini

____________________________________________________________________

Fråga: Tjena! Vad tror du om liv på andra planeter? Finns det något vetenskapligt stöd för det? /Johan

Svar: Hej Johan, riktigt bra frågor! Jag skulle nog vilja säga att jag tror på liv utanför jorden. Universum är så ofattbart stort, någonstans där ute måste det väl finnas någonting, så tänker jag iallafall. Om det finns vetenskapligt stöd beror väl på hur man tolkar saker. Till och börja med har vi ändå undersökt och sökt i massa år nu och det har varit helt spårlöst. Men å andra sidan har vi inte ens egentligen skrapat toppen av hur mycket som finns att undersöka, det vi har hittat är andra planeter som teoretiskt sätt har rätt villkor, fast då måste man undra varför vi inte sett något liv i dem planeterna.

Med vänlig hälsning
Eyad Mardini

____________________________________________________________________

På denna sida