CBKs nyhetsbrev februari 2024

Dramatikerresidens, Barnkultursymposium, Nytt kandidatprogram i barn, kultur och samhälle och andra nyheter.

 

Vilken avspark på det nya året!

Årets första Mötesplats Barnkultur genomfördes i samband med Turteaterns premiär av Hundratals barn i vild kamp, en samproduktion mellan Riksteatern och Turteatern, och som nu ger sig ut på Sverigeturné! Efter denna maximala dos av fantasi, lek och allvar samtalade manusförfattaren Eirik Fauske om vad barnkultur kan göra och kan vara tillsammans med Stockholms stads barnombudsman Lina Lundström. Stort tack till er båda, och till Mötesplatsens medarrangörer.
 
Även vårens andra Mötesplats Barnkultur planeras i samverkan med Riksteatern. Kika i kommande nyhetsbrev för att se var och när vi dyker upp! Det blir nog så att det kommer att handla om humor!

Men innan det är tid för nästa Mötesplats Barnkultur så händer det en hel del annat på Centrum för barnkulturforskning som ni kan läsa om nedan.
 
Väl mött!
Margareta Aspán - Föreståndare på CBK


Centrum för barnkulturforskning i unikt samarbete med Riksteatern

Under hösten 2024 kommer Centrum för barnkulturforskning medverka i  ett dramatikerresidens i ett samarbete med Riksteatern. Det innebär att dramatikern som erhåller  detta får en kontorsplats vid CBK, konstnärlig och akademisk handledning samt en arvoderad grovmanusbeställning från Riksteatern. Residenset går att söka från och med 31 januari. Ansökan ska vara inne senast 31 mars.

Bild från föreställningen "Hundratals barn i vild kamp" på turné med Riksteatern våren 2024. Foto: Sara P Borgström.

Målet med dramatikerresidenset är att utveckla nya former av dramatik och att utbyta erfarenhet och kunskap mellan dramatiker, forskare och studenter. Syftet är även att utmana det konstnärliga arbetet såväl som de akademiska samtalen. Genom utlysningen vill Riksteatern och CBK tillsammans fördjupa kunskapen kring att utveckla idéer för att skriva dramatik för barn och unga.
- Riksteatern brinner för att utveckla nyskriven dramatik för den unga publiken. Att gå hand i hand med Centrum för barnkulturforskning och Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens rika forskningsmiljö ger stora möjligheter till fördjupning för dramatikern. Det handlar om att ge det dramatiska skrivandet nya, oväntade resurser men också kritiska perspektiv, för att i slutändan kunna bryta ny mark och ge vår unga publik det allra bästa, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.
Margareta Aspán tillägger:
- Centrum för barnkulturforskning ger landets enda renodlade utbildning inom ämnet barnkultur och har en viktig roll i att skapa samlingspunkter mellan barnkulturforskare och barnkulturutövare. Ett scenkonstresidens ser vi som ytterligare en länk i att stärka och fördjupa kunskapsutvecklingen i mötet forskning och praktik.

Riksteatern Barn & Unga är en verksamhet hos Riksteatern, Sveriges största producerande turnéteater, och har sedan 1966 turnerat scenkonst för barn och unga framför allt till skolor. Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet. Varje år turnerar Riksteatern Barn & Unga landet runt med 4-5 egenproducerade teaterproduktioner.
Läs hur du ansöker om residenset!

Bak å fram och upp å ner och ut å in – barnkulturens egna vägar

Vårt årliga symposium går av stapeln den 21-22 mars 2024 i Aula Magna, Frescati. Boka din plats redan idag genom att anmäla dig här.
Vi vill rikta ett stort tack till Pija Lindenbaum för att du låter oss använda bilden från Vitvivan och Gullsippan!

Barnkultursymposium. Illustration: Pija Lindenbaum

Under symposiedagarna kommer vi att beröra hur barnkulturen kan ses som synvända, narrspegel och murbräcka, som arena för nytänkande både för barn själva och för vuxna. Genom presentationer av forskare och konstnärer, författare och musiker samt pedagoger kommer vi att få veta mer om hur barnkulturen kan utmana konventioner, om hur barn och unga själva nytolkar och omskapar sina villkor, om berättelsernas och kreativitetens nödvändighet, och innovativa vägar att möjliggöra kulturskapande.
 
Ni är varmt välkomna till ett symposium om barnkulturens förmåga att utforska och skapa världar, ställa det vanliga på ända, titta bakom det förgivettagna, vända avigsidan ut och trampa upp nya stigar.
 

NY SKRIFT - Konsten att beröra - känslor i barnkulturen

En annan nykomling är senaste boken i vår skriftserie. Den nyaste utgåvan nr 56 är en dokumentation av förra årets symposium och behandlar vikten av att barnkulturen rör och berör både svåra frågor och glädjeämnen!
 
Den senaste skriften liksom tidigare års skrifter kan beställas via webbshopen.

NYTT KANDIDATPROGRAM HT-24

I höst startar vi vårt nya Kandidatprogram Barn, kultur och samhälle som leder till filosofie kandidatexamen i barnkultur.

Foto: Mostphotos/Iko.

Nu ges möjligheten att inom en programstruktur läsa barnkultur kombinerat med ett annat samhällsvetenskapligt ämne. Programmet är upplagt så att programstudenter samläser med studenter inom Barnkultur 1 och Barnkultur 2. Som breddningsterminer väljes antingen studier i pedagogik, statsvetenskap eller inom sociologi. Det tredje året läses vad vi kallar en professionstermin, där antingen praktik på ett relevant fält kan väljas, eller en kurs inom projektledning (den senare ges vid Institutionen för pedagogik och didaktik). Under år tre läses också de båda kurserna Barnkonsekvensanalys, samt Barnrättsperspektiv i professionella samtal med barn. Programmet avslutas med självständigt arbete inom Barnkultur 3.

Programmet lämpar sig, precis som andra samhällsvetenskapliga utbildningar, för yrkesliv inom flera olika sektorer i samhället, men här ges en spets mot verksamheter som rör barn och barndom. Utredare, handläggare, analytiker, verksamhetsutvecklare med fördjupad kunskap om barn behövs  förhoppningsvis i allt större utsträckning när FN’s konvention om barnets rättigheter är lag. Programmet lägger också en god grund för fortsatta studier på magister- eller masternivå.

Läs mer om kandidatprogrammet och vårt övriga kurs utbud HT2024, samt på antagning.se (ansökan öppnar den 15 mars och är öppen till och med 15 april). Liksom tidigare terminer har vi ett varierat urval av fristående kurser på både grund- och avancerad nivå. I skrivande stund håller kurshemsidorna på att uppdateras men snart är all information på plats.
Vid frågor om höstens utbud vänligen maila oss på cbk@barnkultur.su.se

Öppet hus på Stockholms universitet

Den 20 mars har Stockholms universitet Öppet hus för presumtiva studenter. Tipsa gärna unga i er närhet att besöka Stockholms universitet denna dag. Vi är på plats och kan berätta mer om våra utbildningar.