I år är det 80 år sedan Tove Janssons första muminbok kom ut och intresset för böckerna och mumintrollen verkar inte avta. Samspelet mellan gestalterna, längtan efter gemenskap och en humor som tittar fram bredvid det skrämmande i tillvaron – det är några aspekter som gör Tove Janssons berättelser så älskade, tror litteraturforskarna Boel Westin och Elina Druker.
För andra året i rad utlyser Riksteatern Barn & Unga i samverkan med Centrum för barnkulturforskning (CBK) ett exklusivt dramatikerresidens, denna gång med särskilt fokus på barn i förskoleåldern. Residenset går att söka från och med 24 februari.
Trots att alla barn har rätt till konst och kultur råder skillnader i barns och ungas deltagande i kulturlivet. Denna ojämlikhet lyfts nu som tema i årets upplaga av universitetets stora symposium om barnkultur.
Stockholms universitets guldmedalj av 8:e storleken i band tilldelas den som på olika sätt har främjat universitetets verksamhet. Rektor har beslutat att tilldela årets medaljer till Karin Helander, Marie Högström och Mikael Knutsson.
Svensk barnfilm har hittills varit ett till stor del outforskat område men nu har bidrag från olika barnkulturforskare som rör svensk barnfilms historia, ideologi och estetik samlats i boken Swedish Children´s Cinema - History, Ideology and Aesthetics.
Talajeh Nasiri är första dramatikern att genomföra dramatikerresidenset, som är ett nytt samarbete mellan Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning
Den 11 november är det premiär för Husbys alldeles egna talkshow; GALDEM A TALKSHOW! Ett evenemang som mynnats ut av projektet "Att gestalta migration" och dess kommunikationsprojektet "Att vara svensk och sig själv".
Karin Helander, professor emerita och tidigare föreståndare för centrum för barnkulturforskning får Stockholms stads hederspris för kulturarbete för barn och unga.