Forskargrupp Klinisk utvecklingspsykologi
Hur uppstår tillstånd som adhd, autism och ångest? Vad ligger bakom de svårigheter i vardagen som barn och vuxna med dem har? Hur ska vi bäst utreda tillstånden och hur är det att leva med en diagnos?
Forskargruppen studerar atypisk utveckling med tvärvetenskapliga metoder. I flera pågående forskningsprojekt undersöker vi hur adhd, autism, depression och ångest visar sig hos barn och ungdomar i utveckling.
Andra forskningsprojekt handlar om hur människor med sällsynta genetiska syndrom som Williams syndrom, Smith-Magenis syndrom och Downs syndrom förstår och uppfattar världen. Vi studerar också utredning av adhd och ungdomar och unga vuxnas upplevelser av att leva med en adhd-diagnos.
Vi använder en mängd olika metoder, från kliniska psykologiska och psykiatriska bedömningar till hermeneutiska ansatser, ögonrörelsemätning och pupillometri och matematisk modellering (computational modeling).
Vårt mål är att bidra till bättre vård och livskvalitet för barn, unga och vuxna med atypisk utveckling. Vi arbetar i nära samarbete med hälso- och sjukvården på olika håll i landet och samarbetar med nationella och internationella experter inom bland annat psykologi, genetik, psykiatri och datavetenskap.
Vår forskning stöds av bland andra Vetenskapsrådet, FORTE, Riksbankens jubileumsfond, Sunnerdahls handikappsfond och Stiftelsen Sävstaholm.
Forskargruppen leds av Matilda Frick och Johan Lundin Kleberg, docenter i utvecklingspsykologi och legitimerade psykologer.
Gruppmedlemmar
Gruppansvariga
Matilda Frick
Universitetslektor, docent
Johan Lundin Kleberg
Universitetslektor, docent
Medlemmar
Rebecka Astenvald
Doktorand
Hanna Björlin Avdic
Doktorand
Christine Fawcett
Universitetslektor
Astrid Hallman
Doktorand
Viktoria Klein Moberg
Doktorand
Martin Oscarsson
Doktorand