Stockholms universitet

Forskningsprojekt Utredning av adhd

Adhd är en av de vanligaste psykiatriska diagnoserna och tar en stor del av resurserna inom psykiatrisk vård i anspråk, ofta med långa väntelistor som en konsekvens.

Bild av Tara Winstead

Under senare år har andelen adhd-diagnoser ökat, vilket sannolikt är ett resultat av ökad medvetenhet om tillståndet. Många kliniker och patienter uppfattar utredningsprocessen som för omfattande och att den tar viktig tid från behandling. Dessutom kan utredningar uppfattas som för fokuserade på själva diagnoskriterierna.

Systematisk forskning över hur adhd-utredningar kan optimeras saknas. Det är till exempel inte känt om korta symtomfokuserade utredningar skiljer sig väsentligt från mer omfattande utredningar som innehåller neuropsykologisk testning. Därtill har biomarkörer som hjärtfrekvensvariabilitet och pupillvidgning föreslagits som potentiella diagnostiska markörer.

Projektbeskrivning

Syftet med studien är att generera kunskap om processer vid adhd-utredningar för att möjliggöra valida, reliabla och kostnadseffektiva bedömningar. Studien har en randomiserad kontrollerad design där 140 deltagare i åldern 7–17 år kommer att rekryteras från Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Uppsala. Vi hoppas att resultaten ska gagna patienter, sjukvårdssystemet och beslutsfattare samt öka vår förståelse för underliggande mekanismer vid adhd.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Matilda Frick

Universitetslektor, docent

Psykologiska institutionen
Matilda Frick

Johan Isaksson

Adjunct senior lecturer, Psychologist

Uppsala University

Medlemmar

Lisa Axelsson

Doktorand

Uppsala Universitet

Johan Lundin Kleberg

Universitetslektor, docent

Psykologiska institutionen
Johan Lundin Kleberg Foto: Henrik Dunér

Pär Nyström

Forskare

Uppsala Universitet

Erik Olsson

Professor

Uppsala Universitet

Filipa Sampaio

Forskare

Uppsala Universitet