Juridik
Det vetenskapliga studiet av juridik benämns rättsvetenskap. Ämnet delas traditionellt upp i olika forskningsområden som till exempel offentlig rätt, straffrätt, processrätt, miljörätt, EU-rätt, folkrätt och olika delar av civilrätt.
Rättsvetenskap handlar om de rättsregler som finns i samhället och hur dessa regler ska tillämpas. Den juridiska forskningen svarar på samhällets, livsmiljöns och marknadens utmaningar, som anknyter till olika samhälleliga trender samt lokala och globala förändringar.
Rättens ökande komplexitet – bland annat bestående av europeisering och annan internationalisering, ökad rörlighet och kulturell pluralism, förändringar i medielandskapet, ökad användning av ny teknik och alternativa former av reglering och tvistlösning samt en ökad granskning av rättsväsendet – gör att rättsvetenskapen står inför betydande utmaningar. Dessa möter vi på Stockholms universitet genom att prestera nationellt ledande och internationellt framstående rättsvetenskaplig forskning av hög kvalitet.

Allmän förmögenhetsrätt
Förmögenhetsrätt är en huvudavdelning inom civilrätt. Den reglerar ekonomiska rättigheter och skyldigheter mellan två eller flera parter som inte berörs av familjerättsliga åligganden. Området reglerar även egendom som har ett förmögenhetsvärde i form av fastigheter, lös egendom och värdepapper.
Allmän förmögenhetsrätt

Allmän rättslära
I allmän rättslära studeras rättsordningen, dess struktur, relationen till det omgivande samhället och metodfrågor. Den relaterade forskningen kan ta sig många uttryck och är i flera avseenden central för rättsväsendets vidareutveckling och självförståelse. Ämnet kännetecknas av att perspektivet är generellt.
Allmän rättslära

Arbetsrätt
Arbetsrätt är en underdisciplin till civilrätt och utgör den del av lagstiftningen som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Området består av ett stort antal lagar och bestämmelser som styr och reglerar förhållanden på arbetsplatser och mellan arbetsmarknadens parter. I området omfattas även arbetsmarknadspolitiken.
Arbetsrätt

Associationsrätt
Associationsrätt är en specifik del inom civilrätt som rör associationer, det vill säga sammanslutningar av juridiska och/eller fysiska personer samt enkla bolag. Till de vanligaste associationsformerna hör aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och ekonomiska föreningar (även ideella föreningar).
Associationsrätt

Europarätt
Med Europarätt åsyftas den samling rättsakter som är upprättade genom samarbetet mellan medlemsstaterna i den Europeiska unionen (EU) samt Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Då båda dessa omfattar lagstiftning som ska tillämpas i Sverige och i svenska domstolar så påverkar de i stor utsträckning svensk rätt, såväl direkt som indirekt.
Europarätt

Familje- och barnrätt
Forskningen inom familje- och barnrätt samlar forskare med intresse för olika delar av civilrätt, processrätt och offentlig rätt som rör barn, unga och familj. Ämnet kan sägas höra till en av juridikens centrala delar, inte minst då den berör alla i något skede av livet.
Familje- och barnrätt

Folkrätt
Folkrätt är en juridisk disciplin och den offentliga delen av internationell rätt. Den består av regler och principer som reglerar hur stater, internationella organisationer och vissa andra internationella aktörer ska samverka och agera gentemot varandra. Folkrätten kan också beröra företag, organisationer och enskilda individer.
Folkrätt

Immaterialrätt
Immaterialrätt är det område inom juridiken som reglerar den ekonomiska och ideella rätten till intellektuella prestationer i form av exempelvis design, litteratur, varumärken och uppfinningar. Ämnet är uppdelat i fyra olika områden: mönsterrätt/design, upphovsrätt, varumärkesrätt och patenträtt.
Immaterialrätt

Internationell privaträtt
Till den internationella privaträtten hör frågor om hur man ska hantera juridiska problem och frågeställningar som uppkommer mellan enskilda personer (såsom enskilda individer eller olika slags samfund) och som i något avseende sträcker sig över landsgränser.
Internationell privaträtt

Miljörätt
Miljörätt är det rättsområde som rör skyddet av den yttre miljön och hälsoskydd samt nyttjandet av naturresurser. Detta innefattar bland annat rättsregler och rättsprocesser om förorening av mark och vatten, förutsättningar för industriell verksamhet och utvinning av naturresurser samt skydd av känsliga naturmiljöer och biologisk mångfald.
Miljörätt

Offentlig rätt
Offentlig rätt behandlar relationen mellan det allmänna och den enskilde, samt förhållanden inom och mellan offentliga organ (statliga och kommunala). Inom ämnet studeras grundläggande principer och former för hur den offentliga makten organiseras så att effektiva och rättsstatliga beslutsprocesser kan utövas och grundläggande rättigheter upprätthållas.
Offentlig rätt

Process- och skiljemannarätt
Inom process- och skiljemannarätt behandlas formerna för domstolarnas och skiljenämndernas rättsskipning i olika typer av brott- och tvistemål. Att förfaranden och processer inom de olika organen är reglerade, är av central betydelse för ett demokratiskt samhälle och en garant för människors rätt till rättstrygghet och rättssäkerhet.
Process- och skiljemannarätt

Rättsinformatik
Ämnet rättsinformatik handlar om juridikens förhållande och samspel med modern informations- och kommunikationsteknik (IT). Till detta hör bland annat frågor om hur rättsnormer kan styra hur vi nyttjar teknik samt hur IT kan användas som ett rättsligt styrinstrument och arbetsverktyg för juristen.
Rättsinformatik

Sjö- och transporträtt
Sjö- och transporträtt utgörs av de bestämmelser som reglerar sjöfarten samt den övriga transportnäringen, det vill säga väg-, järnvägs- och lufttransporter. Då det är en bransch som ofta består av gränsöverskridande verksamhet, är regelverket till stor del baserat på internationella konventioner.
Sjö- och transporträtt

Skatterätt
Finansrätt och skatterätt handlar om regler och principer för uttag av skatt och därmed om finansieringen av Sverige som statsbildning. Beskattningen är helt enkelt kärnan i den suveräna staten. Ämnet omfattar en mängd rättsregler som gäller juridiska och fysiska personer i Sverige, i EU och i andra länder.
Skatterätt
