Stockholms universitet

Immaterialrätt är det område inom juridiken som reglerar den ekonomiska och ideella rätten till intellektuella prestationer i form av exempelvis design, litteratur, varumärken och uppfinningar. Ämnet är uppdelat i fyra olika områden: mönsterrätt/design, upphovsrätt, varumärkesrätt och patenträtt.

Immaterialrätten är speciell på det sätt att vad som skyddas inte alltid är något som kan ses eller tas på, därav namnet "immateriella rättigheter" (rättigheter som berör något som inte är av materia). En immateriell rättighet innebär att dess innehavare har ensamrätt att utnyttja produkten. Här ingår både rättigheter som skyddar intellektuella prestationer, dvs. upphovsrätt, patenträtt, växtförädlarrätt och mönsterrätt, och de som räknas som känneteckensrätt, dvs. främst varumärkesrätt och firmarätt. Dessa rättigheter regleras till stor del av internationella konventioner, till vilka de flesta länder har anslutit sig.

Som rättsområde är immaterialrätten ytterst betydelsefull för både företag och samhället i stort. Inte bara lägger bolag ned stora resurser på att försvara och bygga värden kring sina idéer eller kännetecken utan också statens uppmärksamhet på de värden som immaterialrätter står för har ökat kraftigt under senare år. Numera ligger den immateriella rättens betydelse centralt - både för att främja innovation och för framåtskridande av marknadsekonomi och samhällets ekonomiska tillväxt.

Relaterat forskningsämne

Juridik
Hand som håller en glödlampa
På denna sida

Forskare

Antonina Petrova Bakardjieva Engelbrekt

Professor

Juridiska institutionen
Antonina Bakardijeva Engelbrekt

Eleonora Rosati

Professor

Juridiska institutionen
Prof Dr Eleonora Rosati

Jonas Nordell

Professor i civilrätt

Juridiska institutionen
Per Jonas Nordell

Marianne Levin

Professor

Juridiska institutionen
Marianne Levin

Jan Gunnar Rosén

Professor emeritus

Juridiska institutionen
Jan Rosén

Isa Böttiger

Adjunkt

Juridiska institutionen

Claes Granmar

Universitetslektor, docent

Juridiska institutionen
Claes Granmar

Lydia Lundstedt

Universitetslektor, docent

Juridiska institutionen
Lydia Lundstedt

Anna Horn

Doktorand

Juridiska institutionen
Anna Horn

Forskningsprojekt

Utbildningar

Forskarutbildning

Du som vill fördjupa dig ytterligare inom rättsvetenskap - och särskilt i ämnet immaterialrätt - kan söka till juridiska institutionens forskarutbildning. Vi erbjuder en dynamisk miljö med forskning av högsta klass och stark internationell prägel.

Läs mer om forskarutbildning på juridiska institutionens hemsida

Nyheter

Verksamhet kopplad till ämnet

Centrum och andra enheter

Institutet för immaterialrätt och marknadsrätt (IFIM) grundades 1956 och har som huvuduppgift att främja forskning och utbildning inom immaterialrätt och marknadsrätt. Det gör man bland annat genom att ombesörja ett specialbibliotek i ämnet, främja utgivningen av vetenskapliga tidskrifter och publikationer inom verksamhetsområdet, ta initiativ till nya forskningsprojekt och anordna vetenskapliga föreläsningar, seminarier och symposier.

Institutet för immaterialrätt och marknadsrätt

Stockholm University Intellectual Property Law Review (SIPLR) är en studentledd tidskrift med fokus på europeisk immaterialrätt. Det främsta syftet med SIPLR är att skapa ett akademiskt juridiskt forum där de mest inflytelserika och betydelsefulla ämnena inom immaterialrätten kan diskuteras av studenter, forskare och jurister.

Redaktionskommittén för SIPLR består av studenter och programföreståndare för magisterprogrammet European Intellectual Property Law vid Stockholms universitet. Studenterna väljs ut under den första terminen av kursen.

Stockholm University Intellectual Property Law Review

Institutioner

Juridiska institutionen vid Stockholms universitet samlar forskare, lärare och studenter inom flera rättsvetenskapliga ämnesområden under ett och samma tak. Tillsammans skapar vi starka forskningsmiljöer och kan erbjuda ett brett utbildningsutbud av högsta klass.

Juridiska institutionen