Svenska och nordiska språk
Inom svenska och nordiska språk ryms många olika infallsvinklar på språk och språkanvändning. Våra forskare studerar svenskan och de nordiska språken ur ett historiskt perspektiv, men också kommunikation i dagens mångspråkiga samhälle.
Vi studerar grammatik och uttal, men också texter och samtal. Våra forskare intresserar sig för språkinlärning och språkutveckling, i och utanför skolan, liksom för språk och kommunikation i vitt skilda sammanhang – i medier, hos myndigheter, på arbetsplatser och i fritidsverksamheter. Forskningen om svenskan förr och nu ökar förståelsen av vår historia, vårt samhälle och om oss människor som språkvarelser.

Interaktion i det flerspråkiga Sverige
Klassisk interaktionsforskning handlar om samtal ansikte mot ansikte, där språket ses som social handling – något som ”görs”. På senare år har forskare också undersökt hur människor uppnår ömsesidig förståelse genom blickar, gester och kroppshållning – så kallad multimodal interaktionsforskning.
Interaktion i det flerspråkiga Sverige

Svenska som andraspråk
Svenska som andraspråk är ett mångfacetterat forskningsämne med hög samhällsrelevans. Inom ämnet bedriver vi forskning om barns, ungas och vuxnas flerspråkighet, språkutveckling och språkanvändning i skola och andra formella och informella utbildningssammanhang, på arbetsplatser och i samhället.
Svenska som andraspråk
