Forskningsprojekt Arbetskraftsrörlighet och regionala arbetsmarknader
Projektet analyserar arbetskraftens rörlighet på den svenska arbetsmarknaden. Individer är mestadels rörliga inom sina regioner, vilket innebär att regionala egenskaper måste analyseras för att bättre förstå arbetskraftens rörlighet. Projektet kombinerar insikter från arbetsmarknadsekonomi, regional ekonomi och ekonomisk geografi.
Detta projekt analyserar arbetskraftens rörlighet på den svenska arbetsmarknaden. Individer är mestadels rörliga inom sina regioner, vilket innebär att de regionala egenskaperna såsom storlek och industri och yrkesstrukturer måste analyseras för att bättre förstå orsakerna och konsekvenserna av arbetskraftens rörlighet. Projektet kommer att kombinera insikter från arbetsmarknadsekonomi, regional ekonomi och ekonomisk geografi för att generera ny och viktig kunskap för både den akademiska världen och beslutsfattare.
Projektet består av tre arbetspaket där vart och ett analyserar olika aspekter av arbetskraftens rörlighet: (1) Hur lönepremier av pendlingen varierar med utbildning, industri och region. (2) Hur påverkar regionala egenskaper arbetskraftens arbetsmarknadsutfall såsom löner eller pendlingsbeslut? (3) Vad är de långsiktiga effekterna av att tillfälligt bo utomlands under barndomen?
Projektet baseras på svensk geokodad longitudinella mikrodata för individer, företag och arbetsställen. Datasetet innehåller årlig information om individer och jobb, vilket möjliggör en detaljerad studie av arbetskraftens rörlighet. Det innehåller också information om den geografiska platsen på detaljerad mikronivå, vilket skapar unika möjligheter för att på ett tillförlitligt sätt identifiera den regionala ekonomins roll för olika arbetsmarknadsutfall. I syfte att identifiera kausala effekter kommer vi att tillämpa nydanande empiriska metoder från både tillämpad nationalekonomi och ekonomisk geografi.
Sverige lider brist på kvalificerad arbetskraft. Samtidigt står Sverige inför en lågkonjunktur vilket förväntas öka ojämlikheten på arbetsmarknaden där vissa individer och regioner kommer att drabbas hårdare än andra. Detta projekt är relevant för dessa frågor eftersom arbetskraftens rörlighet förbättrar jobbmatchningar, driver innovation och balanserar ut makroekonomiska chocker. Projektet kommer att belysa faktorerna bakom framgångsrika arbetsmarknadsutfall som har konsekvenser för ekonomisk utveckling, ojämlikhet, arbetslöshet och kompetensförsörjning.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Orsa Kekezi
Forskare