Stockholms universitet

Forskningsprojekt Att främja mångfald på arbetsmarknaden – vilka åtgärder är mest effektiva?

Experimentella studier i samarbete med företag och organisationer. Projektet samlar kunskap om vilka åtgärder som är effektiva för att främja mångfald på arbetsmarknaden. Det fokuserar främst på två utfall: rekrytering och befordran.

Två händer gör V-tecken
Foto: Unsplash

Lika rättigheter och möjligheter på arbetsmarknaden oavsett kön, etnicitet, ålder, funktionshinder och sexuell läggning är ett viktigt inslag i Amsterdamfördraget och utgör ett viktigt samhällsmål för EU-länderna. Den svenska staten använder primärt lagstiftning, till exempel diskrimineringslagen, för att försöka nå detta mål. Som svar på samhällets krav på likabehandling och arbetsgivares egna mål om ökad mångfald har många företag och organisationer utarbetat strategier för att främja detta. 

Företag och organisationer har dock svårt att i praktiken uppnå mångfald, vilket framgår av de mönster som kan observeras i data. Arbetsmarknaden tenderar att vara segregerad på arbetsställe-, företags-, och yrkesnivå. Kvinnor är underrepresenterade i ledande positioner och på välbetalda arbeten. Invandrare och etniska minoriteter har ofta lägre sysselsättningsnivå än övriga och/eller arbeten som inte passar deras kvalifikationer. Äldre arbetstagare har svårt att hitta ett nytt arbete. Handikapp och sexuell läggning påverkar också många personers arbetsmarknadsutfall negativt.

Det finns således ett stort behov av mer forskning om vilka åtgärder som är effektiva för att främja mångfald i företag och organisationer. Målet är att förstå om och på vilket sätt i) praktiker och metoder och ii) åtgärder för att medvetandegöra stereotyper och utbildningsåtgärder kan leda till ökad mångfald genom rekrytering och befordran. Vi kommer att tillämpa en innovativ metod, där fältexperiment genomförs i samarbete med företag och organisationer. Fältexperimenten innebär att vi på ett systematiskt sätt kan testa olika mångfaldsåtgärder i en verklig miljö på arbetsplatser.

Forskningsfrågorna är mång- och tvärvetenskapliga till sin natur och angrips därför bäst genom att använda teori och metod från olika discipliner. Forskningsmiljön utgår huvudsakligen från teori och metod i nationalekonomi och psykologi, men även i sociologi. 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Magnus Carlsson

Forskare

Institutionen för nationalekonomi och statistik, Linnéuniversitetet
Magnus

Medlemmar

Jens Agerström

Forskare

Institutionen för psykologi, Linnéuniversitetet
jens

Ali Ahmed

Forskare

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköpings universitet
ali

Lina Aldén

Forskare

Institutionen för nationalekonomi och statistik, Linnéuniversitetet
lina

Stefan Eriksson

Forskare

Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet
Stefan

Mats Hammarstedt

Forskare

Institutionen för nationalekonomi och statistik, Linnéuniversitetet
mats

Dan-Olof Rooth

Professor

Institutet för social forskning
Dan-Olof Rooth