Forskningsprojekt Att skiljas sent i livet – en outforskad men allt vanligare erfarenhet
Projektet "Att skiljas sent i livet" genomförs av Peter Öberg, vid Högskolan i Gävle, och Torbjörn Bildtgård, vid Stockholms universitet. Syftet är att studera den levda erfarenheten av att skilja sig, och vara skild, på äldre dar.
Projektbeskrivning
Det har blivit allt vanligare att skilja sig sent i livet i hela västvärlden. I USA har man rent av beskrivit utvecklingen som en skilsmässorevolution bland äldre och den svenska utvecklingen är jämförbar. I Sverige har skilsmässotalen för personer 60+ nästan fördubblats sedan millennieskiftet. Idag är en av tio svenskar som skiljer sig fyllda 60 år och skilsmässotalen för äldre väntas fortsätta öka.
Trots detta är skilsmässa på äldre dar nästan outforskat inom både familjesociologi, som tenderar att fokusera skilsmässor tidigare under livsloppet, och inom gerontologin, som tenderar att fokusera på relationer som avslutas genom dödsfall. Befintlig forskning om skilsmässor sent i livet är i huvudsak kvantitativ och från USA. Kvalitativ forskning om den levda erfarenheten av att skiljas sent i livet saknas. Det saknas också helt forskning om det svenska fallet, som ofta setts som en föregångare i familjetrender.
Centrala frågeställningar är:
- Varför skiljer man sig sent i livet?
- Hur påverkar centrala övergångar i livet, såsom barnens utflyttning, pensioneringen och åldersrelaterad ohälsa, skilsmässoupplevelsen?
- Vilka skillnader finns mellan ”hans” och ”hennes” skilsmässa?
- Hur påverkas det sociala stödet och relationen till vuxna barn?
- Vad avslöjar skilsmässa på äldre dar om äldres syn på familj och intima relationer?
- Vad avslöjar skilsmässa på äldre dar om samtida äldregenerationers förväntningar på åldrandet?
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Peter Öberg
Professor