Forskningsprojekt Egenintresset kontra det gemensamma bästa. Politiska konflikter om organisering av allmännytta.
Det allmänna bästa – ett ämne för återkommande politisk diskussion, både i nutid och historiskt. Hur har diskussionerna sett ut? Vem har argumenterat för offentlig drift av verksamheter och vem har argumenterat emot? Med vilka argument? I detta projekt undersöktes politiska konflikter om allmännyttiga verksamheter under fyra århundraden.
I projektet ingick fem delstudier som täckte 1600-tal, 1700-tal, 1800-tal, samt tidigt respektive sent 1900-tal. Magnus Linnarsson har undersökt debatter i Sveriges riksdag under medan Mats Hallenberg behandlat motsvarande diskussioner bland de styrande i Stockholms stad. Därmed har projektet kunnat jämföra politiska diskussioner både över tid och i de olika sammanhangen.
Undersökningen visar att egennyttan har ständigt varit kritiserad, men att det var först från 1800-talets mitt som det gjordes en tydlig uppdelning mellan det enskilda och det offentliga. Denna uppdelning verkade länge till förmån för ökade offentliga åtaganden, då sammanblandning mellan privata och offentliga intressen var något som måste undvikas.
I och med det sena 1900-talets fokus på individens valfrihet lanserades en alternativ syn på det allmänna bästa. Denna nya syn anknöt till traditionella argument om sparsamhet och misstro mot byråkrati. Detta har bidragit till en ny sammanblandning av privata och offentliga aktörer och gjort frågan om vinster i välfärden till en av de hetaste dagspolitiska frågorna.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Mats Hallenberg
Professor
Medlemmar
Magnus Linnarsson
Universitetslektor