Forskningsprojekt Exponering och tillgång till naturmiljöer med medborgare i fokus
Gröna och blå miljöer är grundläggande för miljömässig hållbarhet och bidrar med en mängd ekosystem-tjänster som direkt eller indirekt påverkar människors hälsa och hållbarhet.
Alltmer forskning pekar på att kontakt med och tillgång till gröna och blå miljöer är betydelsefullt för olika aspekter av hälsa. Men högkvalitativa miljömedicinska studier avseende hem- och arbetskontexten, och i den större befolkningskohorten, behövs då studier på området är begränsade.
Syftet med projektet är att utveckla ett högkvalitativa miljödata för befolkningsstudier av miljöfaktorer, samt andra kompletterande studiedesigner och urval, och därigenom undersöka och öka kunskapen om betydelsen av exponering för och tillgång till olika typer och kvalitéer av grönstruktur, dvs ”gröna” miljöer (vegetation) samt blå miljöer (öppna vattendrag, såsom sjö och havsmiljöer) och urban struktur i individers levnadsmiljöer (inkl. hem och arbete), för olika aspekter av mental hälsa och beteende.
Denna kunskap bidrar med viktiga empiriska underlag för ett hållbart samhällsbyggande, där policys rörande miljö, stadsutveckling, hållbart arbetsliv och folkhälsa integreras.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Cecilia Stenfors
Universitetslektor, forskare, docent

Medlemmar
Linda Magnusson Hanson
Forskare, docent

Yannick Klein
Gäst

Petra Lindfors
Professor

Walter Osika
Senior forskningsspecialist

Johanna Stengård
Forskare, docent
