Stockholms universitet

Forskningsprojekt Familjehem som samhällsåtgärd

Studien syftar till att utifrån offentlig statistik och en nationell kommunenkät kartlägga det utbud, dvs subkategorier av hem som betecknas som familjehemsvård, samt vilka faktorer som styr hur utbudet formeras.

Namnet på studien är i sin helhet Familjehem som samhällsåtgärd – ett lekmannauppdrag i en tid av professionalisering och privatisering.

Projektbeskrivning

Familjehemsvård innebär att barn skiljs från sina föräldrar och utgör den vanligaste interventionen när barn placeras via samhällets försorg. Trots att vårdformen dominerar vårdlandskapet, är studier på området lokala och ofta ålderstigna. Under senare decennier har dessutom familjehemsvården varit stadd i förändring.

Traditionellt har interventionen utgjort en lekmannainsats där familjehemsföräldrar utan vare sig professionella förtecken eller tydliga ekonomiska incitament svarat för placerade barns omsorgsbehov. På senare tid har emellertid vårdformen exponerats för såväl en intern som en extern professionaliseringstrend, samtidigt som privata bolag har etablerats på fältet. Det har inneburit att branchorganisationer argumenterat för att vårdformen ska ses som en yrkesmässig verksamhet; att professonellt understödda behandlinginsatser efterfrågas samt att privata bolag rekryterar så kallade konsulentstödda familjehem, med artikulerade behandlingsperspektiv, i vilka de säljer vårdplatser till kommunerna. Det betyder att nya kategorier av familjehem lagts till de gamla. Studien syftar till att utifrån offentlig statistik och en nationell kommunenkät kartlägga det utbud, dvs subkategorier av hem som betecknas som familjehemsvård, samt vilka faktorer som styr hur utbudet formeras.

Vidare syftar studien till i 8-10 kommuner (valda på basis av storlek, geografiskt läge och familjehemsutbud) undersöka familjehemsvårdens olika innehåll och rationaliteter. Offentlig statistik tillsammans med enkätdata kommer att användas för generera kunskap om hur utbudet av den interventionen familjehemsvård tar sig i uttryck nationellt, samtidigt som materialet kommer att användas för analyser av kommunala variationer. I fallstudierna intervjuas centrala aktörer inom familjehemsvården i avsikt att fördjupa kunskaperna om innehåll och rationaliteter i olika underkategorier av hem. Studien förväntas ge viktig kunskap om en av de mest genomgripande samhällsåtgärder riktade mot utsatta barn.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Stefan Wiklund

Professor, prefekt

Institutionen för socialt arbete
Stefan Wiklund

Medlemmar

Evelina Fridell Lif

Doktorand

Institutionen för socialt arbete

Tommy Lundström

Professor i socialt arbete

Institutionen för socialt arbete
Tommy Lundström. Foto: Eva Dalin

David Pålsson

Universitetslektor, docent

Institutionen för socialt arbete
David Pålsson Foto: Rickard Kilström

Marie Sallnäs

Professor

Institutionen för socialt arbete
Marie Sallnäs. Foto: Vilhelm Stokstad