Forskningsprojekt Forngutniskt personnamnskick i gotländskt epigrafiskt material från 750 till 1500-tal
Hur länge får man heta Botvid? Forngutniskt personnamnskick i gotländskt epigrafiskt material från 750 till 1500-tal. Projektet inkluderar alla personnamn som finns belagda i epigrafiskt material på Gotland. Oavsett om de kommer från latinska inskrifter, forngutniska inskrifter eller lågtyska inskrifter, får de ingå i projektet.
Gotländska inskrifter från vikingatiden och medeltiden innehåller ett rikt och i många avseenden unikt namnmaterial som aldrig behandlats som en korpus på något strukturerat sätt med fokus på namnens variation. Detta är vad projektet avser att göra, och för det syftet är det indelat i tre delmål.
Projektbeskrivning
Del 1: ”Folkbokföring”
Projektet inkluderar alla personnamn som finns belagda i epigrafiskt material på Gotland. Oavsett om de kommer från latinska inskrifter, forngutniska inskrifter eller lågtyska inskrifter, får de ingå i projektet. Det totala antalet ingående inskrifter är för närvarande 667 och det totala antalet personnamn cirka 1300. Projektets första steg var att skapa en databas med namnen och att beskriva dessa utifrån en rad parametrar som kan bli relevanta under projektets följande steg. Denna första del kan jämföras med ett slags historisk folkbokföring. Den blev avklarad år 2022 och har presenterats på två internationella konferenser. Databasen har visualiserats med verktyget Tableau.
Exempel på visualiseringen finns att se här (karta)
Del 2: Undersökning av osäkra namnbelägg (pågående)
Några namnbelägg har osäker läsning eller tolkning. Ett av projektets delsyften är att kartlägga sådana osäkra läsningar och tolkningar och försöka eliminera en del av denna osäkerhet genom empiriska undersökningar av själva inskrifterna. För detta ändamål genomfördes i augusti 2023 en studieresa till Gotland då ett fyrtiotal osäkra belägg undersöktes.
Del 3: Nordiska variationsnamn. Hur länge klarar de sig i konkurrens med inlånade namn?
Det intressanta med Gotland är att man under medeltiden fortsätter med variation som ett sätt att bilda nya namn. Det är därför högintressant att undersöka hur länge denna variationsnamnbildning lever kvar på Gotland och vilka för- och efterleder som kan sägas ha varit de mest populära och produktiva under vilken period. En socio-onomastisk följdfråga som denna delstudie hoppas kunna svara på är om man kan urskilja någon grupp av människor som ger preferens till nordiska respektive inlånade namn.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Sofia Pereswetoff-Morath
Universitetslektor
Mer om projektet
Projektkalendarium
Projektets databas byggdes under året 2020–2022 och testades i det digitala visualiseringsverktyget Tableau. Därefter presenterades databasen och dess potential i flera forskningsforum.
2021 Del 1
20/1 Muntlig presentation ”Hur länge får man heta Botvid? Nordiska personnamn i epigrafiskt material på Gotland – en pilotundersökning” (Högre seminariet, Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholm).
2022 Del 1
14–19/6 Muntlig presentation på Det nionde runologiska symposiet (Sankelmark, Tyskland).
23–29/7 Muntlig presentation på The Viking Congress (Liverpool, England).
2023 Del 2
1–12/8 Studieresa till Gotland.
HT 2023 Arbete med osäkra namnbelägg.