Stockholms universitet

Forskningsprojekt Fosterbarn som medelålders vuxna

Om forskningsprojektet "Fosterbarn som medelålders vuxna: För vem och under vilka omständigheter kan erfarenheter av familjehemsvård motverka ohälsa och sociala problem över levnadsbanan?"

Individer som under barndomen placerats i familjehemsvård har höga förekomster av ohälsa och sociala problem. Vi vet dock lite om vad som karaktäriserar dem som det har gått bra för senare i livet. Projektet är baserat på longitudinella registerdata för 10 födelsekohorter som omfattar ca 1,000,000 individer (varav ca 2.5 procent har varit placerade i familjehem någon gång under uppväxten) och som vi kan följa från födseln (1972–1981) till 37-46 års ålder (2018).

Projektbeskrivning

Syftet är att undersöka för vem och under vilka omständigheter erfarenhet av familjehemsvård i barndomen kan motverka risken för ohälsa och sociala problem under vuxenlivet. Den unika kohorten, kombinerad med senare tids utveckling av statistiska metoder för livsförloppsdata gör det möjligt att undersöka olika hypoteser kopplade till livsförloppsteorier. Hypoteserna rör hur individers sociala och hälsomässiga utveckling på olika sätt reflekterar förändringar i socioekonomisk position under livet.

Vi kommer att studera hur dessa förändringar samvarierar med erfarenheterna av familjehemsvård och om sambandet mellan familjehemsvård och individens utveckling varierar beroende på t.ex. problemtyngd, vårdtid och vid vilken ålder placeringen ägde rum. Vi har vidare för avsikt att undersöka betydelsen av riskfaktorer som genom interventioner och socialt stöd kan påverkas, såsom skolmisslyckande, föräldraförlust, och problem i samband med familjehemsvårdens avslutande, för samma samband.

Genom systematiska könsstratifierade analyser kan vi även bedöma i vilken utsträckning sambanden är könsneutrala. Vår samlade ambition är att visa på huruvida familjehemsvård kan motverka en negativ utveckling och vilka omständigheter hos och kring individen som kan vara avgörande i den processen. Detta kan sammantaget hjälpa samhället i egenskap av ställföreträdande förälder att leva upp till sitt löfte att skapa ett bättre liv för de barn som har upplevt påtagliga svårigheter under uppväxten.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Lars Brännström

Professor

Institutionen för socialt arbete
LB

Medlemmar

Anna-Karin Andershed

Professor i psykologi och forskningsledare

Center for Criminological and Psychosocial Research

Ylva Brännström Almquist

Professor

Institutionen för folkhälsovetenskap
Ylva B Almquist

Hilma Forsman

Universitetslektor

Institutionen för socialt arbete
Hilma Forsman. Foto: Rickard Kihlström

Anders Hjern

Gästforskare

Institutionen för folkhälsovetenskap
Anders Hjern

Bo Vinnerljung

Professor emeritus

Institutionen för socialt arbete
Bo Vinnerljung. Foto: Eva Dalin