Stockholms universitet

Forskningsprojekt Förståelse av känslonormernas roll i konflikttransformation

Emotioner spelar en avgörande roll i intergruppkonflikter då de kan motivera personers stöd för aggressiva eller försonliga politiska åtgärder och beteenden.

Emotions, ord skrivet med träblock. Foto: Sosiukin, Mostphotos
Foto: Sosiukin, Mostphotos

Genom att utvidga det dominerande fokuset på personligt upplevda emotioner i tidigare studier syftar detta projekt till att undersöka emotionsnormernas roll – det vill säga människors uppfattning om förekomsten eller önskvärdheten av specifika emotioner i deras grupper i förhållande till en specifik händelse eller fråga – i att forma konfliktrelaterade attityder.

Projektbeskrivning

Vi kommer att undersöka tre centrala forskningsfrågor.

  • Först kommer vi att undersöka hur emotionsnormer hänger samman med personliga emotioner och stöd för konfliktrelaterade politiska åtgärder, samt om de påverkar policyattityder mer än personliga emotioner och andra typer av sociala normer.
  • För det andra kommer vi att undersöka hur emotionsnormer utvecklas över tid och hur de påverkas av konfliktrelaterade händelser.
  • För det tredje kommer vi att testa om en förändring av människors uppfattning om emotionsnormer kan påverka personliga emotioner och främja stöd för konstruktiva konfliktrelaterade politiska åtgärder.

Vi kommer undersöka dessa frågor genom jämförande forskning i elva konfliktpåverkade samhällen, sex med en pågående konflikt (Colombia, Ukraina, Etiopien, Israel, Turkiet och Indien) och fem i ett postkonfliktsstadium (Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Serbien, Thailand och Nordirland).

Vi kommer att använda korrelations- och experimentella metoder samt en kvasi-experimentell metod som utnyttjar tidsvariation för att studera förekomsten, effekterna av och orsakerna till emotionsnormer med stora nationellt representativa eller mångfaldiga urval av respondenter.

De huvudsakliga projektmedlemmarna kopplade till Stockholm hittar du under rubriken "Projektmedlemmar". Övriga projektmedlemmar och samarbetspartners är:

Eran Halperin, Hebrew University
Eva Fernández, University of Geneva
Mesfin Gebremichael, University of Missouri
Rakshi Rath, Krea University
Blerina Kellezi, Nottingham Trent University
John Dixon, Open University
Iris Žeželj, University of Belgrade
Rungrawee Chalermsripinyorat, Prince of Songkla University
Yasemin Açar, St Andrews University
Maria Chayinska, University of Messina

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Sandra Penic

Senior Researcher och Project Manager

University of Geneva

Medlemmar

Erik Bojerud

Projektkoordinator

Psykologiska institutionen
Erik Bojerud

Sabina Cehajic-Clancy

Professor

Psykologiska institutionen
Sabina Čehajić-Clancy

Simon Hug

Professor

University of Geneva

researchProjectPageLayout