Forskningsprojekt Hemmaboende unga vuxnas sociala villkor, erfarenheter och förhoppningar
Hur erfar och beskriver unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar sin boendesituation, och vilka förhoppningar har de om sitt boende i framtiden? Hur förhandlar de kring sina relationer med andra familjemedlemmar och närstående i förhållande till sin boendesituation?
Unga vuxnas möjligheter att skaffa eget boende har försvårats under det senaste decenniet. Många unga vuxna bor idag hemma hos sina föräldrar men får sällan komma till tals i frågor som handlar om deras boende. I projektet intervjuar vi därför unga hemmaboende vuxna (20-30 år) om hur de upplever att bo i föräldrahemmet och vilka uppfattningar och förhoppningar de har om sitt boende i framtiden.
Projektbeskrivning
De senaste decennierna har den svenska bostadsmarknaden till viss del avreglerats och privatiserats. Detta har inneburit ökad ojämlikhet på bostadsmarknaden. Särskilt missgynnade och sårbara i dessa avseenden är den generation som idag är unga vuxna. Andelen unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar ökar och majoriteten är ofrivilligt hemmaboende. Samtidigt tyder flera studier på att unga vuxnas upplevelser av att bo hos sina föräldrar varierar och hemmaboende kan ha positiva såväl som negativa konsekvenser.
Existerande forskning domineras dock av enkätundersökningar som identifierar övergripande sociala och demografiska mönster kring hemmaboende. Det saknas mer nyanserade och djupgående analyser av unga vuxnas egna erfarenheter och förhoppningar kring sitt hemmaboende. Projektet bygger därför på kvalitativa intervjuer med unga vuxna i 20-30-årsåldern som bor hemma hos sina föräldrar. För att undersöka hur boendesituation relaterar till närmiljö och skilda sociala villkor genomförs projektet med boende i storstad, mellanstor stad såväl som landsbygd. På samma grunder rekryteras deltagare med olika socioekonomisk bakgrund, kön och etnicitet. I projektets initiala fas genomförs en pilotstudie, som finansieras av Magn. Bergvalls stiftelse och Åke Wibergs stiftelse, där vi intervjuar unga hemmaboende i olika delar av Stockholmsområdet. Projektet ger ny kunskap om hemmaboende unga vuxnas boende- och livssituation, bland annat genom att synliggöra vilka hinder och möjligheter som denna grupp möter på bostadsmarknaden samt hur intergenerationella familjerelationer förhandlas i hushåll med vuxna barn.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Elias Le Grand
Universitetslektor
Medlemmar
Lucas Gottzén
Professor
Susanna Areschoug
Universitetslektor