Forskningsprojekt Hjärnstruktur och funktionell anslutning senare i livet
Är hjärnstruktur och funktionell anslutning senare i livet påverkad av medelålders psykosocial arbetsstress? Psykosocial stress på arbetsplatsen har föreslagits påverka utvecklingen av kognitiv dysfunktion. Dock är bevisföringen på neuralt substrat (hjärnstruktur och funktion) av psykosocial arbetsstress begränsad.
Projektet syftar till att undersöka påverkan av psykosocial arbetsstress och COVID-19 relaterade förändringarna i arbetsförhållanden på hjärnans struktur och funktion, samt identifiera dess skyddsfaktorer.
Studiepopulationen kommer från den pågående nationella kohortstudien: Svenska Longitudinella studien Om Sociala förhållanden, arbetsliv och Hälsa (SLOSH, 2006-2018), och består av ett slumpmässigt urval (n= 500) av SLOSH-deltagare som var i åldern 40-55 år 2006. Detta dataset innehåller mätningar av psykosocial arbetsstress, sociodemografi, livsstilsfaktorer, kognition och hälsotillstånd, såväl subjektiva som objektiva mått på psykosocial arbetsstress som samlats in vartannat år över en 12 års period. Information om förändringar i arbetsförhållanden på grund av COVID-19-pandemin kommer att samlas 2020 och SMRI- och fMRI-genomsökningarna kommer att utföras 2021 (55-70 år).
Att förstå rollen som psykosocial arbetsstress spelar i kognitions- och hjärnförändringar, och identifiera dess skyddsfaktorer, kan leda till en utveckling av effektiva förebyggande strategier mot kognitiv dysfunktion och hjärnskador. Identifieringen av COVID-19-pandemin inducerade förändringar i arbetsförhållanden som har skadliga effekter på hjärnhälsan kommer att ge ytterligare bevis på utvecklingen av förebyggande strategier.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Hui Xin Wang
Professor
Medlemmar
Håkan Fischer
Professor i Humanbiologisk psykologi
Aleksandra Lebedeva
Gästforskare
Hugo Westerlund
Professor, stf föreståndare SFI
Mer om projektet
Projektet använder sig av följande telefonnummer:
073-5999211
076-6951781
070-7743050