Stockholms universitet

Forskningsprojekt INVENT – om barns språkförmåga vid skolstart

INVENT-projektet ska undersöka hur barns förmåga i majoritetsspråket svenska ser ut i början av förskoleklassåret och klargöra vilka faktorer som påverkar denna förmåga.

En grupp skolbarn sitter på en trappa tillsammans.
Foto: Pexels

Tidigare rapporter och studier pekar på att bristande förmåga i svenska är en av flera faktorer som förklarar skillnader i skolresultat i årskurs 9. Studierna visar att skillnader i språkförmåga föreligger redan i förskoleåldern, och att dessa kan relateras till barnens socioekonomiska bakgrund och delvis till deras språkliga bakgrund. 

Men hur ser egentligen barnens språkliga förutsättningar ut när de börjar skolan? Det vill vi klargöra i en omfattande studie, där vi siktar på att rekrytera cirka 500 barn och kartlägga deras förmåga i svenska i början av förskoleklassåret. Vi är intresserade av barn från olika språkbakgrund och varierande socioekonomisk bakgrund.

Vad innebär det att medverka i INVENT-projektet?

Genom att medverka i projektet bidrar du till ny och viktig kunskap som kan förklara hur en- och flerspråkig språkutveckling går till och vilka faktorer som potentiellt påverkar språkutvecklingen. 

På längre sikt kan studien bidra till ökad likvärdighet och en mer genomtänkt resursfördelning i svensk förskola och skola. Vi träffar elever på plats i skolan för en språklig kartläggning. Lärare bidrar genom att besvara ett kort frågeformulär. Vi inhämtar också viktig information från vårdnadshavare. 
 

Projektbeskrivning

Vid sex års ålder börjar alla barn i Sverige i skolan. Som ett resultat av migration lär sig många barn idag majoritetsspråket parallellt med sitt förstaspråk, och man brukar räkna med att åtminstone tjugofem procent av barnen till viss grad är flerspråkiga. 

En del av dessa barn har fått väldigt lite exponering för majoritetsspråket svenska, vilket resulterar i att de inte har samma språkfärdigheter som sina enspråkiga klasskamrater när de börjar skolan. Speciellt stora tycks skillnaderna vara för de barn som växer upp i segregerade områden. 

Skillnaderna i skolresultat mellan en- och flerspråkiga barn i Sverige är bland de största bland OECD-länderna. Det har föreslagits att orsaken är kunskapsbrister i majoritetsspråket. Trots detta har ingen svensk studie mätt barnens språkförmåga vid skolstart kvantitativt. Vår kunskap om de faktorer som påverkar språkutvecklingen i flerspråkiga miljöer är också begränsad. I INVENT-projektet vill vi bidra till ökad kunskap när det gäller språkförmåga i svenska vid skolstart genom att undersöka en rad språkliga förmågor hos femhundra sexåriga barn i klassrum med varierande sammansättning av en- och flerspråkiga elever. 

Eleverna testas i början av förskoleklassåret med hjälp av lekfulla metoder som ger information om ordförråd, språkförståelse, grammatisk förmåga, fonologisk bearbetningsförmåga och förmågan att anpassa sitt språk till situationen. Testningen sker på plats på barnens skolor och innebär att barnet interagerar med en forskare eller forskningsassistent i uppgifter som innebär att lyssna och förstå, att benämna bilder och att samtala och berätta. 

Ett mindre urval av barn testas även i slutet av förskoleklassåret. På så sätt klarlägger studien hur den språkliga variationen i svenska ser ut hos såväl enspråkiga som flerspråkiga elever vid skolstart, och vi får kunskap om i vilken mån det första skolåret kompenserar för eventuella skillnader.

Dessutom inhämtas värdefull bakgrundsinformation från lärare och vårdnadshavare för att kunna undersöka i vilken mån skillnader i svenska kan kopplas till faktorer som hur mycket exponering man har fått för svenska före skolstart, familjens socioekonomiska bakgrund, vilket eller vilka språk som talas i hemmet, tidigare förskolevistelse, andel flerspråkiga barn i klassrummet samt lärarfaktorer som utbildning och språkbakgrund.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Signe Tonér

Universitetslektor

Institutionen för lingvistik
Signe Tonér

Medlemmar

Ghazaleh Vafaeian

Universitetslektor

Institutionen för lingvistik
ghazaleh_bild

Tove Nilsson Gerholm

Lektor, Docent

Institutionen för lingvistik
Tove Gerholm

Publikationer

researchProjectPageLayout