Forskningsprojekt Kognitiv förmåga och krav och resurser i arbetet
Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att studera betydelsen av personliga resurser (t.ex. kognitiv förmåga) och olika krav och resurser i arbetet för olika arbets- och hälsorelaterade utfall hos officerare och specialistofficerare i Försvarsmakten.
Försvarsmakten befinner sig i en expansiv fas där organisationen ska växa med fler anställda. Den strategiska inriktningen med ökat fokus på nationellt och kollektivt försvar innebär att det behöver utbildas och anställas fler, vilket kommer att ställa krav på ökad flexibilitet och anpassningsförmåga hos personalen.
Det förändrade omvärldsläget och den pågående organisatoriska tillväxten kan leda till nya förutsättningar avseende krav i arbetet, som till exempel ökad arbetsbelastning och stress. En central fråga för Försvarsmakten är att rekrytera kvalificerad personal, men lika viktigt är att främja en hälsosam arbetsmiljö där individer trivs, utvecklas och vill arbeta kvar.
Projektbeskrivning
Projektets fullständiga titel är Kognitiv förmåga och krav och resurser i arbetet i relation till arbets- och hälsorelaterade utfall i militär kontext. I projektet kommer officerares och specialistofficerares resultat i urvalsprocessen till militär utbildning att relateras till hur de upplever sin psykosociala arbetsmiljö och arbets- och hälsorelaterade utfall. En egenkonstruerad enkät och registerdata med resultat från mönstring och prövning till grundutbildning från Plikt- och prövningsverket kommer att utgöra underlag i studien.
I projektet ingår också en intervjustudie som syftar till att undersöka hur officerarna och specialistofficerarna rent praktiskt använder kognitiv förmåga när de löser komplexa arbetsuppgifter av relevans för professionen. Vidare kommer projektet att undersöka vad olika kombinationer av personliga resurser och psykosociala arbetsmiljöfaktorer betyder för arbetsrelaterade attityder och beteenden samt olika aspekter av hälsa och välbefinnande.
Projektet kommer att bidra med kunskap om hur personliga resurser relaterar till hur officerare och specialistofficerare upplever sin psykosociala arbetsmiljö, samt vilken betydelse det har för olika arbets- och hälsorelaterade utfall.
Målet är att kunna bidra till att utveckla försvarssektorn som attraktiv och hållbar arbetsplats.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Magnus Sverke
Professor i psykologi, särskilt arbets- och organisationspsykologi

Emma Oskarsson
Doktorand

Medlemmar
Jennifer Hobbins
Lektor, docent

Petra Lindfors
Professor
