Forskningsprojekt Känsel: från fingertopparna till hjärna
I detta utpräglat tvärvetenskapliga projekt samverkar forskare inom olika discipliner från Stockholms universitet, Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Sveriges forskningsinstitut (RISE) för att skapa en forskningsmiljö som studerar aktiv taktilperception, det vill säga, hur material upplevs vid beröring.
Ett papper kan kännas mer eller mindre strävt, ett tyg som mer eller mindre mjukt, etc. Aktiv taktil perception uppstår i ett komplicerat samspel mellan fysiska, fysiologiska, och psykologiska faktorer: egenskaper hos materialet, egenskaper hos huden som berör materialet, hur informationen från hudens sinnesceller bearbetas i hjärnbarken och hur denna information samspelar med centra i hjärnan kopplade till tidigare erfarenheter, minnen och emotioner.
För att angripa detta komplicerade samspel krävs en tvärvetenskaplig ansats. Det här föreslagna projektet är unikt i sin kombination av spetskompetens inom tribologi (läran om friktion, smörjning och slitage), ytkemi, materialvetenskap, psykofysik, kognitiv neurovetenskap och hjärnavbildning.
Projektets långsiktiga mål är att skapa en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som möjliggör studiet av aktiv taktil perception i all dess komplexitet, från beskrivning av fysikalisk stimulering till mätning av hjärnaktivitet kopplad till taktil perception. Som första steg mot detta mål, kommer forskare inom projektet att samverka inom tvärvetenskapliga delprojekt, t.ex. avseende taktilperception och åldrande, metodik för framställning av materialprover för perceptionstester, och förändringar i hjärnaktivitet kopplade till förmåga att upptäcka små skillnader i ytstruktur.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Medlemmar
Håkan Fischer
Professor i Humanbiologisk psykologi
Kathryn Harris
Projektledare
Elizabeth Hörlin
Forskare/Projektledare
Amirhossein Manzouri
Forskningsingenjör
Mats Nilsson
Professor, studierektor