Forskningsprojekt Livsloppets psykosociala faktorer och tidiga tecken på demenssjukdom
Genom att identifiera livsförloppsfaktorer som påverkar risken för tidiga tecken på Alzheimers sjukdom och relaterad demens och dess underliggande mekanismer kan vi utveckla förebyggande strategier som kan förbättra hjärnans hälsa och minska risken för kognitiv dysfunktion.

Syftet med projektet är att besvara följande frågor:
- Kan tidiga motgångar i livet (early life adversities [ELA]) förutspå tidiga tecken på Alzheimers sjukdom och relaterad demens (ADRD) (kognitiv nedsättning, förändringar i hjärnans struktur och funktion) senare i livet, och om kognitiv förmåga och genetisk predisposition interagerar med ELA för att påverka tidiga tecken för ADRD?
- Vilka relativa bidrag har psykosociala och livsstilsfaktorer i mitten och senare delen av livet till sambanden mellan ELA och tidiga tecken på ADRD?
- Vilka underliggande mekanismer kopplar psykosociala och livsstilsfaktorer till tidiga tecken på ADRD?
För att besvara dessa frågor kommer vi att använda tillgängliga data från två stora kohorter med mått på exponering under hela livet och kognitiva data, samt två dataset med hjärnavbildning, varav ett med MR-skanning två gånger.
ADRD har allvarliga negativa konsekvenser för hälsan och funktionen senare i livet. Eftersom den patofysiologiska processen för ADRD inleds många år innan sjukdomen diagnosticeras, är identifiering av tidiga tecken på ADRD avgörande för att möjliggöra förebyggande åtgärder. Identifiering av de riskfaktorer som förutsäger tidiga tecken på ADRD och underliggande mekanismer kan leda till identifiering och utveckling av effektiva, individanpassade förebyggande strategier som kan skydda mot kognitiv dysfunktion.
Projektets fullständiga namn: Livsloppets psykosociala faktorer och tidiga tecken på Alzheimers sjukdom och relaterade demenssjukdomar
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Hui Xin Wang
Professor

Medlemmar
Håkan Fischer
Professor i Humanbiologisk psykologi

Hugo Westerlund
Professor, stf föreståndare SFI
