Forskningsprojekt Natur och normer under 1500-talet: naturlagarna och naturrätten
Projektet studerar en av filosofihistoriens mest originella, men också åsidosatta, århundraden. Filosofi under 1500-talet formades av några av världshistoriens viktigaste händelser. Humanismen, reformationen, upptäckten av Amerika och den vetenskapliga revolutionen är bara några av dessa.

Projektbeskrivning
Projektet avser att studera framväxten och relationen mellan en mekanistisk syn på naturen och en ny syn på normativitet under 1500-talet. Det har under lång tid hävdats av historiker att 1600-talet ’moderna’ filosofi dominerades av ett nytt sätt att se på relationen mellan naturen och staten, dvs. människans lagar och normer, som ligger utanför naturen. Projektet avser förflytta detta perspektiv från 1600-talet till 1500-talet.
Det gör det genom att å ena sidan studera utvecklingen av den mekanistiska synen på naturen och försöka förstå det tidiga 1500-talets tänkares bidrag till den vetenskapliga revolutionen. Det studera nya idéer om kausalitet, materia och matematikens använding inom fysiken för att formulera naturlagar. Å andra sidan lyfter projektet fram nya idéer om normer som naturrätten, det sociala kontraktet, rasism och slaveri. Dessa idéer behandlades på ett nytt sätt och grundades i människans vilja istället för hennes natur eller i naturen som sådan. På så sätt förkastas Aristoteles syn på normativitens ursprung till förmån för en ny syn som liknar den vi hittar under 1600-talet.
Projektet drar vidare uppmärksamhet till det tidiga 1500-talets Paris och den betydelsefulla kretsen av tänkare som uppstod kring John Mair (1467-1550). Mair framträder som en denna tids mest betydelsefulla tänkare och många av hans studenter blev dominerande figurer under senare 1500-talsfilosofi framför allt på den spanska halvön. Dessa personers skrifter är projektets huvudsakliga studieobjekt.
Projektmedlemmar
Medlemmar
Henrik Lagerlund
Professor

Sylvain Roudaut
Postdoktor

Marcel Jahn
Postdoktor
