Stockholms universitet

Henrik LagerlundProfessor

Om mig

Henrik Lagerlund är filosof och författare. Han är professor i filosofins historia och ordförande i styrelsen för Centrum för medeltidsstudier. Han undervisar och forskar främst inom filosofins historia, framför allt medeltiden, man han undervisar och forskar också om matens filosofi. Han är en filosofisk foodie. I sin bok Matens filosofi: Hur du blir en filosofisk foodie utvecklar han begreppet och visar hur man blir en filosofisk foodie. Vid den Filosofiska institutionen driver han också Stockholm History of Philosophy Workshop och projektet The Mechanization of Philosophy 1300-1700 financierat av Vetenskapsrådet.

 

Nyligen gjorda intervjuer med Henrik:

OBS Radioessä på P1 om foodies och filosofiska foodies

History of Philosophy Without Any Gaps: 16th Century Skepticism

Lära från lärda podd om skepticism.

Stockholms universitet om vad är en filosofisk foodie.

Fri Tanke Podd om matens filosofi.

3:16 on Medieval, Renaissance and Skeptical Philosophy.

 

 

Publikationer:

Böcker:

(ed.) Interpreting Buridan: Critical Essays (Cambridge: Cambridge University Press 2024).

Skepticism (Stockholm: Fri Tanke 2022).

(ed.) Medieval Scepticism, special issue of Theoria (2022), vol. 88, issue 1.

(ed.) Reconsidering Causal Powers: Historical and Conceptual Perspectives, with Benjamin Hill and Stathis Psillos (Oxford: Oxford University Press, 2021).

Matens filosofi: Hur du blir en filosofisk foodie (Stockholm: Fri Tanke, 2021).

Den svenska filosofins historia (Stockholm: Thales, 2020).

Skepticism in Philosophy: A Comprehensive, Historical Introduction (New York: Routledge, 2020)

Artiklar:

“Buridan’s Radical View of Final Causality and Its Influence”, American Catholic Philosophical Quarterly 97 (2):211-226 (2023).

“Aristotelian Powers, Mechanism, and Final Causes in the Late Middle Ages”, in Lagerlund, Hill, and Psillos (eds.) Reconsidering Causal Powers in Science: Historical and Conceptual Perspectives, (Oxford: Oxford University Press, 2021)

“Willing Evil: Two Lesser Known 16th Century Views”, American Catholic Philosophical Quarterly, 94 (2):305-322 (2020)

“Francesco Suárez (1548–1617) on the Law of Nations (ius gentium) and Just War”, in R. Domingo et al. (eds.) Christianity and Global Law: An Introduction (New York: Routledge, 2020)

“Medieval Skepticism and Divine Deception”, in G. Velteri et al. (eds.) Skeptical Paths (Berlin: De Gruyter, 2019: 127-146)

“Food Ethics in the Middle Ages”, in Anne Barnhill, Tyler Doggett, and Mark Budolfson (eds.) Oxford Handbook to Food Ethics (Oxford: Oxford University Press, 2018)

Forskningsprojekt