Forskningsprojekt På spaning efter kunskap om världen. Skandinaviska resenärer till sjöss 1650–1810
Vilka utländska språk talade 1700-talets skandinaviska sjömän? Hur hanterade deras kapten samtidens storpolitik på haven? Vad händer om vi tänker på global kunskapscirkulation ”underifrån”? Dessa frågor och fler studeras genom det rika ”Prize paper-materialet”.
”Prize papers” är ett rikt material med dokument från över 3500 skandinaviska skepp som beslagtogs av Storbritannien mellan 1650 och 1810.
Perioden motsvarar en tid då kunskap om världen vävdes samman som ett led i en globaliseringsprocess vilken sedan medeltiden börjat knyta ihop olika delar av världen. Handel, forskningsresor, erövringar parat med religiösa rörelser, korsvisa legala och språkliga influenser, utbyten av plantor och djur och nya sätt att kommunicera och resa bidrog till att på olika sätt föra ihop världen. Kunskap om språk, varor, geografi, navigation, lagar, tro, och politik hjälpte sjöfolk på vägen, och inte minst i hanterandet av de ofta stora utmaningarna och riskerna som sjöresor under tidigmodern tid innebar.
Syftet med projektet är att undersöka när och varför vissa kunskaper blev viktiga för de sjöfarande. Kunskap om världen ses här både som en följd av en global sammanknytning (Global Convergence) men också som en förutsättning för att densamma kunde äga rum.
Källmaterialet tillåter oss att se hur omvärldskunskap cirkulerade bland sjöfolk, men också hur dessa tillägnade sig den. Fokus är på praktiker, och hur kunskap cirkulerade inom nätverk av sjömän, och deras familjer, kaptener, redare, kommissionärer, med flera. Det är kunskapsrörelser som i tidigare forskning i mångt och mycket hamnat i skymundan till fördel för ett traditionellt fokus på eliter, bildningsresor och universitet som kunskapscentrum.
Projektet leds av professor Margaret Hunt vid Uppsala universitet. Se projektets egen hemsida för mer information.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Margaret Hunt
Professor
Leos Müller
Professor