Stockholms universitet

Forskningsprojekt Teatervardagar

Avhandlingen Teatervardagar är en etnografisk studie i genusvetenskap vid Stockholms universitet, om ojämlikhetskapande praktiker i Kungliga Dramatiska teaterns verksamhet under året 2017.

Avhandlingen påbörjades med fokus på den så kallade teatervardagen, men så publicerades #tystnadtagning och #metoobackstage under pågående fältarbete och vardagen försvann.

Även om uppropen #tystnadtagning och #metoobackstage utgör både startpunkt och slutpunkt i den här avhandlingen handlar inte avhandlingen egentligen om sexuella trakasserier. Avhandlingen tar istället utgångspunkt i den forskning som visar att hierarkier och ojämlika villkor föregår, bidrar till och skapar förutsättningar för sexuella trakasserier.
Därför är avhandlingens övergripande syfte att undersöka verksamhetspraktiker som reproducerar ojämlika villkor i en statligt finansierad teaterorganisation.

Avhandlingen har ett mer specifikt syfte som är att beskriva och analysera värderingar, normer och praktiker i en specifik teaters organisation, nämligen Kungliga Dramatiska teatern, för att analysera hur teaterns särskilda arbetsförhållanden skapar ojämlika villkor i en enskild teaters vardag.

Båda syften uppnås genom en etnografisk studie av Dramatens verksamhet där de konkreta frågeställningarna varit: vilka verksamhetspraktiker reproducerar ojämlikheter på Dramaten, och hur kan de förstås i relation till #tystnadtagning och #metoobackstage.

Disputation planeras under året 2023.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Vanja Hermele

Doktorand

Institutionen för etnologi religionshistoria och genusvetenskap (ERG)
Vanja Hermele. Foto: Sofia Runarsdotter.