Stockholms universitet

Forskningsprojekt Ultrasnabb röntgenspektroskopi av koniska skärningspunkter

Moderna ljuskällor som frielektronlasrar och källor med hög harmonisk generation kan ge lysande, bredbandiga och ultrakorta ljuspulser. Detta öppnar nya möjligheter att undersöka icke-adiabatiska fenomen i molekyler.

Ultrasnabb röntgenspektroskopi av koniska skärningspunkter - Ultrafast X-Ray Spectroscopy of Conical

Koniska skärningspunkter har hittills undgått direkta experimentella observationer. Bevisen för deras existens bygger på ultrasnabba relaxationshastigheter och andra indirekta signaturer. Den snabbt varierande energiluckan i närheten av en CoIn utgör ett stort hinder för direkt upptäckt av dem.

Projektbeskrivning

Koniska skärningspunkter har hittills undgått direkta experimentella observationer. Bevisen för deras existens bygger på ultrasnabba relaxationshastigheter och andra indirekta signaturer. Den snabbt varierande energiluckan i närheten av en CoIn utgör ett stort hinder för direkt upptäckt av dem. Den nödvändiga extrema kombinationen av tidsmässig och spektral upplösning är inte tillgänglig i konventionella optiska femtosekundsexperiment. Ultrakorta laserpulser i extremt ultraviolett och röntgen, som tillhandahålls av frielektronlaser och källor med hög harmonisk generation, uppfyller de spektrala och tidsmässiga kraven för att lösa upp den kopplade kärn- och elektronikdynamiken i närheten av CoIns. Ultrasnabba hårda röntgenkällor gör tidsupplösta diffraktionsexperiment möjliga, vilket banar väg för att fånga molekylers kärndynamik i tid och rum, med en "molekylär film" av en CoIn som slutmål.
Vi undersöker teoretiskt nya, röntgenbaserade experimentella tekniker för spektroskopisk detektion av CoIns med ultrakorta röntgenpulser. Simuleringsstrategier för icke-linjära röntgenspektrum och diffraktionsscheman tillämpas på molekylära system med ökande komplexitet.

Projektmedlemmar