Forskningsprojekt Utsatthet för brott bland ungdomar som har samhället som förälder: förekomst och utveckling över tid
Att barn och ungdomar ungdomar i samhällsvård i form av placeringar i fosterhem och på institutioner är en utsatt grupp är välkänt. De löper t.ex. större risk för nedsatt hälsa, tidig död, arbetslöshet, m.m. I vilken mån dessa barn och ungdomar löper högre risk än andra att bli utsatta för brott under själva placeringsperioden är dock förvånansvärt okänt.
Projektets syfte är att öka kunskapen om viktimiseringsmönstren inom denna grupp skiljer sig från övriga, både vad gäller förekomst generellt, men också när det gäller utvecklingen över tid. Förutom förekomst och utveckling adresserar projektet frågeställningar rörande s.k. poly-viktimisering och huruvida eventuella överrisker kan förklaras av andra faktorer, så som t.ex. socio-ekonomisk status, egen brottslighet och skolgång.
Projektbeskrivning
Vi använder data från elva omgångar av den så kallade Stockholmsenkäten där elever i år 9 på grundskolan och år 2 i gymnasieskolan boende i Stockholm har fått svara på frågor om bl.a. utsatthet för brott sedan början på 2000-talet. Sammanlagt har över 100.000 elever deltagit i Stockholmsenkäten genom åren.
Vid en placering tar samhället på sig ett betydande ansvar i rollen som ställföreträdande förälder. Vår förhoppning är att resultaten från detta projekts explorativa ansats ska inspirera till mer djuplodande studier om utsatthet för brott bland omhändertagna barn och unga.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Olof Bäckman
Professor
Medlemmar
Lars Brännström
Professor