Modern- och genushistoriska seminariet: Kvinnliga gymnastikdirektörer och sjukgymnaster
Seminarium
Datum:onsdag 19 april 2023
Tid:13.00 – 15.00
Plats:Södra huset hus D: D900, samt Zoom.
Profession, identitet och emancipatoriskt handlande, cirka 1880–1950. Michaela Malmberg (Stockholms universitet) presenterar sitt avhandlingsprojekt.
Sjukgymnastik på Gymnastiska centralinstitutet, Hamngatan 14 i Stockholm runt år 1900. Kvinnliga patienter. Foto: Klemmings atelier, Stockholm. Källa: Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek.
Klassfoto från gymnastikdirektörsutbildningen 1880-1882.
I sitt forskningsprojekt arbetar Michaela Malmberg med en stor samling kollektiva dagböcker och artiklar skrivna av kvinnliga gymnastikdirektörer under sent 1800- och tidigt 1900-tal, för att undersöka hur de skapade både en kollektiv och individuell identitet kring sitt yrke, och sin yrkesgemenskap.
Utbildningen till gymnastikdirektör var en av de första högre utbildningar som öppnades för kvinnor (1864), och gav dubbel kompetens som sjukgymnast och gymnastiklärare. Yrket innebar en relativt hög autonomi och status, men kom också med krav på kvinnornas egna fysik och personlighet, och hade betydelse för det privata livet (familjeliv, fritidsintressen etcetera).
Som sjukgymnaster hamnade de också i ett spänningsfält mellan konservativa och progressiva medicinska, politiska och kulturella uppfattningar om kvinnors roll i det moderna samhället, en debatt som de också engagerade sig i. Hur de navigerade och positionerade sig i, samt påverkade dessa diskussioner, är ett av undersökningens teman.
Om seminariet
Detta seminarietillfälle är ett samarbete mellan Genushistoriska seminariet och Modernhistoriska seminariet, som båda drivs vid Historiska institutionen.