Forskningsämne Genushistoria
Historiska institutionen har en lång och livaktig tradition av forskning där kön och relationerna mellan män och kvinnor sätts i fokus. Dagens genushistoriker problematiserar inte endast kön utan även andra maktrelationer som har att göra med sociala kategorier såsom klass, ålder, sexualitet och etnicitet.
I den genushistoriska forskningen på Historiska institutionen möts historiker som arbetar med olika tidsperioder, källmaterial och forskningslägen, från medeltid fram till slutet av 1900-talet. Här utvecklas nya förståelser för hur genusrelationer har format sociala strukturer och människors tillvaro i det förflutna, både inom det privata och det offentliga livet.
Särskilda kompetensområden vid Historiska institutionen är bland andra svensk politik under 1900-talet, feministiska idéer, aktivism och jämställdhetspolitik, kropp, idrott och hälsa, känslornas historia, maskulinitet, samt genus inom militär och försvarspolitik. Det genushistoriska perspektivet är också integrerat i undervisningen vid institutionen.
Forskarna och längre hunna studenter har en samlingspunkt i Genushistoriska seminariet, där texter, forskningsplaner och problemställningar kan läggas fram för konstruktiv diskussion.
Relaterat forskningsämne
Historia
På denna sida
Forskare
Anders Ahlbäck
Universitetslektor

Johan Bergman
Universitetslektor

Elisabeth Elgán
Professor

Anna Götlind
Professor

Gabriela Bjarne Larsson
Handledare

Jens Ljunggren
Professor

Lisa Svanfeldt-Winter
Postdoktor

Helena Tolvhed
Universitetslektor

Utbildningar
Nyheter
Verksamhet kopplad till ämnet
Historiska institutionen anordnar varje termin en serie seminarier med genushistoriskt tema: