Stockholms universitet

Kvinnor särskilt utsatta på otrygg bostadsmarknad

I en ny avhandling från Stockholms universitet undersöker etnologen Lenita Kefala kvinnors erfarenheter av Stockholms tillfälliga bostadsmarknad.

Hur går man till väga för att få en bostad när man inte kan vända sig till den ordinarie bostadsmarknaden? Vilka resurser krävs? Och hur påverkas vardagslivet när bostadssökandet kan pågå i åratal? Det var några av de frågor Lenita Kefala ville ha svar på när hon inledde sin studie.

Lenita Kefala

- Jag ville undersöka och belysa den tillfälliga bostadsmarknaden i Stockholm som många har erfarenhet av men som sällan belysts ur ett vetenskapligt perspektiv. 

Informanterna i studien var alla på jakt efter en trygg och långsiktig bostadssituation. De sökte en plats att vilja komma hem till, en bostad de kunde fatta egna beslut om, utan att ständigt vara i berededskap att lämna.

Jag förvånades över hur utbrett det är att utsättas för sexuella trakasserier i sökandet av en bostad på nätet

I väntan på att få ett eget hyreskontrakt stod flera i bostadsköer och/eller sparade, för att eventuellt kunna köpa en bostadsrätt. Under tiden försökte de att skapa en så hemlik boendemiljö som möjligt, med egna saker, möbler och rutiner. Som titeln "Inget riktigt hem" anspelar på, uttryckte flera av de intervjuade att en tillfällig bostad aldrig kan kännas som ett eget hem. Denna otrygghet förstärktes av att kvinnorna i studien ofta föstes in i roller som potentiella sexuella objekt eller omsorgsgivare.

"Inget riktigt hem: Kvinnors erfarenheter av den tillfälliga bostadsmarknaden i Stockholm" av Lenita Kefala.

- Jag förvånades över hur utbrett det är att utsättas för sexuella trakasserier i sökandet av en bostad på nätet, och även av hur kvinnorna ofta förväntandes utföra omsorgsarbete i de tillfälliga bostäderna. I princip samtliga av de kvinnor jag intervjuat påtalade hur deras sökande genererat opassande meddelanden, bilder och förslag från män, och hur detta lett till begränsningar och otrygghetskänslor.

Vad var det viktigaste du själv lärde dig under avhandlingsarbetet?

- Oj, jag har lärt mig mycket under det här arbetet. Inte minst vilken stor roll och betydelse kön har på bostadsmarknaden som är både ojämställd och ojämlik. Studien har även gett mig ökad förståelse för segregationens betydelse som innefattar ojämlikheter i hur vi bor, och under vilka villkor. Slutligen har jag insett hur viktigt inflytandet över den egna bostadssituationen är, inte minst för hemkänslan.

Läs mer om Lenita Kefala och hennes forskning