Resan mot en grönare framtid: Insikter från klimatpolitisk forskning

Stefan Hinkelmanns doktorsavhandling undersöker klimatpolitikens påverkan på energianvändning och belyser viktiga insikter för en hållbar framtid.

 

Koldioxidskatter kan behöva ökas permanent

Stefans forskning visar att på kort sikt är vår förmåga att byta ut fossila bränslen mot grönare alternativ begränsad, liksom effektiviteten hos koldioxidskatter. Men på lång sikt ökar förmågan att ersätta fossila bränslen, vilket kan kräva en permanent ökning av koldioxidskatterna för att nå utsläppsmålen.

 

Elektrifiering driver förändring

Elektrifiering av produktion är avgörande för att minska koldioxidutsläppen. Stefan visar att fossila bränslen och elektricitet i USA initialt samarbetar, men över tid blir elektricitet en större del av energimixen tack vare teknologiska framsteg.

 

Energiövergången

Stefan identifierar tre mekanismer för att driva övergången till en lågutsläppsekonomi: energieffektivisering, teknisk förändring mot elektrifiering och utbyggnad av grön energiinfrastruktur. Hans modell visar att en ökning av koldioxidskatter behövs för att nå mål som nettonollutsläpp till 2050. Den ekonomiska tillväxten ökar när fossila bränslen ersätts.

 

Gröna subventioner: en katalysator för förändring

Gröna subventioner styr industrier mot miljövänliga metoder. Stefan visar att riktade subventioner kan minska användningen av fossila bränslen betydligt. Dock kan investeringskrediter leda till ökningar i användning av fossila bränslen efter att subventionerna dras in.

Dessa insikter betonar behovet av innovativa lösningar och kollektivt agerande för en hållbar framtid.

Stefans avhandling "On the Macroeconomics of the Energy Transition" finns att läsa på DiVA.

Klicka här för att ladda ner och läsa (på engelska)

Han försvarar sin avhandling den 12 juni kl. 10.00.

Klicka här för mer information om disputationen