Halvtidsseminarium: Emma Maltin
Seminarium
Datum: onsdag 27 april 2022
Tid: 15.00 – 17.00
Mat och matkultur i Nya Lödöse.
Beskrivning
Salt sill, torrfisk och välling? Bilden av 1500-talets mat ser ofta ut ungefär så, men frågan är om den
bilden stämmer? I det här seminariet kommer jag att presentera mitt pågående avhandlingsprojekt
med arbetstiteln ”Early modern food culture in Nya Lödöse”. Avhandlingens syfte är att undersöka
1500-talets matkultur ur olika perspektiv, med utgångspunkt i det arkeologiska materialet från
staden Nya Lödöse (1473–1624 AD). Hittills är det främst ekonomhistoriker som intresserat sig för
mathållningen under den här perioden, vilket har lett till ett ensidigt fokus på ekonomiska
frågeställningar. Genom att kombinera det omfattande arkeologiska materialet från Nya Lödöse med
historiskt material från samma område och tid blir det istället möjligt att urskilja en överraskande
varierad matkultur, som genomgick flera förändringar under årtiondena runt år 1600.
Delta via Zoom:
Senast uppdaterad: 20 april 2022
Sidansvarig: Institutionen för arkeologi och antikens kultur