Föreläsning av Prof. Necmi Karul

På torsdag den 22 februari kommer prof. Necmi Karul, forskningschef för utgrävningar i Göbeklitepe och Karahantepe och prefekt vid Institutionen för förhistoria, Istanbul Universitet, till Stockholms universitet för att ge en öppen föreläsning på Institutionen för arkeologi och antikens kultur.

Föreläsningen handlar om den förkeramiska neolitiska boplatsen Karahantepe i sydöstra Turkiet och är organiserad  tillsammans med Turkiska ambassaden.

Taş Tepeler: The Land of Great Transformation
Diskussioner om sedentism, jordbruk och domesticering av djur har varit aktuella frågor i över ett sekel. Fokus för de flesta av de förhistoriska studierna i Främre Orienten ligger på ämnet som definieras som en neolitiseringsprocess. Utgrävningar i "Taş Tepeler" -regionen i Şanlıurfa, Turkiet, öppnar upp nya horisonter i arkeologisk forskning: arkeologer har upptäckt flera nya monumentala statyer och arkitektoniska lämningar i Göbeklitepe och Karahantepe, som tillhör den större "Taş Tepeler" -regionen. Göbeklitepe, tillhörande UNESCO:s världsarv sedan 2018, har förändrat uppfattningen av jägar- och samlarsamhällen i neolitisk tid. 

Inom ramen för "Taş Tepeler" -projektet är Karahantepe bland de platser som har gett oss en djupare förståelse av förhistorien. Nya studier i Eufrat-flodens avrinningsområde med det nyligen startade Şanlıurfa Neolithic Research Project (Taş Tepeler) visar tydligt mångfalden i regionen. Under föreläsningen kommer aktuella data om regionen att presenteras, och särskilt de senaste utgrävningarna i Karahantepe.
 

Göbeklitepe. Foto: Turkiska ministeriet för Kultur och Turism


Om Prof. Dr. Necmi Karul:
Efter att ha fått sina BA- och MA-examina från Institutionen för förhistoria vid Istanbul universitet, fick Necmi Karul ett DAAD-stipendium och avslutade sin doktorsexamen vid Freie Universität i Berlin 2000. Efter att ha avslutat sin doktorsexamen blev han arkeologisk redaktör för Atlas Magazine. Han började arbeta som assistent på förhistoriska avdelningen 2002 vid Istanbul universitet. Han blev docent 2006 och professor i förhistorisk arkeologi 2017 vid Istanbul universitet. 

Prof. Karul har varit forskare vid Harvard University 2005, och medlem i redaktionsrådet för Turkish Academy of Sciences Journal of Archaeology (TUBA-AR) mellan åren 2009-2012 och från 2019. Karul var medlem i redaktionsrådet av EJA (Journal of European Archaeology) mellan åren 2013-2016, och han fortsätter i redaktionskommittén för Colloquium Anatolicum och Studia Praehistorica, Journal of Turkish Institute of Prehistoric Sciences, och även som arkeologisk redaktör för Magma Magazine sedan 2014. Han är också medlem av Tyska arkeologiska institutet, Österrikiska arkeologiska institutet och korresponderande medlem för Turkiska arkeologiska institutet och medlem i den nationella kommittén för ICOMOS Turkiet. Professor Karul var ordförande för Istanbuls lokalavdelning för Association of Archaeologists från 2007 till 2015. 

Necmi Karul har deltagit i förhistoriska utgrävningar och surveys i olika delar av Anatolien sedan 1989, och varit den vetenskapliga rådgivaren till utgrävningarna av Bursa Aktopraklık Höyük sedan 2004 och Siirt Gusir Höyük-utgrävningar sedan 2010. Professor Karul leder sedan 2016 Göbeklitepe and Karahantepe Research Project och han är koordinator för Şanlıurfa Neolithic Research Project.

Här hittar du praktisk information inför föreläsningen:
Föreläsning av Prof. Necmi Karul från Istanbul universitet

Dokument:
Karahantepe among the Most Important Discovery and Research Projects (144 Kb)
Taş Tepeler Project - Info Note (147 Kb)