Sentida hällristningar lurade forskare
I Vetenskapsradion Historia berättar professor Mats Burström om de sentida hällristningar och hällmålningar i Bohuslän som lurat både Riksantikvarieämbetet och forskare.
Ristningarna ”upptäcktes” under ett par årtionden fram till och med 1990 av en person anställd vid Riksantikvarieämbetet. Bilderna presenterades som bilder från bronsåldern och eftersom motiven ofta var unika väckte de stor uppmärksamhet. Flera av dem återfinns i såväl doktorsavhandlingar som i arkeologiska läroböcker. Nu visar en ny studie att den person som sade sig ha upptäckt ristningarna i själva verket var den som gjorde ristningarna.
Ett av motiven för att göra nya hällristningar tycks ha varit att ge en motbild till arkeologernas uppfattning om bronsåldern som en hierarkisk och krigisk period. Den sentida hällristaren var övertygad om att bronsåldern tvärtom var en lycklig och harmonisk period och valde att hugga in sin uppfattning i sten.
Det aktuella avsnittet av Vetenskapsradion Historia sändes den 25 mars och återfinns på Sveriges radio - De vill stoppa Putins historiekrig. Inslaget börjar efter ca 15 minuter.
Studien ”Retouching the Bronze Age: Unruly Rock Art” är publicerad i boken Unruly Heritage: An Archaeology of the Anthropocene. 2025. Bloomsbury.


Senast uppdaterad: 3 april 2025
Sidansvarig: Institutionen för arkeologi och antikens kultur