Våra utbildningar
Våra ämnen har kurser och program på grundnivå och avancerad nivå både för dig som söker direkt efter gymnasiet och/eller har studerat tidigare på högskolenivå. Flera av våra kurser och program ges även på engelska. Vi ger också studenter stor möjlighet att studera utomlands via utbytesstudier. OCH inte minst har vi Yrkespraktik inom alla våra fyra ämnen. Perfekt för att få en fot in på arbetsmarknaden samtidigt som du får en examen.
Sen anmälan för HT2024 - ta chansen!
Missade du söka 15 april, eller har ändrat dig? Har du inte läst hos oss tidigare? Då föreslår vi att du börjar med några av dessa kurser (men det finns fler att välja på) Välj det som intresserar dig!
Filmvetenskap
Är du intresserad av film och kan tänka dig att se ca 40 filmer i riktig biograf i Filmhuset?
Modevetenskap
Är mode något som intresserar dig och du vill läsa ett ämne som du bara kan läsa kurser i på Stockholms universitet?
Medie- och kommunikationsvetenskap
Har du funderat på att det finns medier överallt och att medier används för att påverka alltifrån vad vi ska köpa till rösta på?
Medie- och kommunikationsvetenskap I (MK1034)
Vill du se mer vad vi erbjuder?
Längst ned på sidan kan du söka bland våra utbildningar.
Filmvetenskap
Se riktig film i riktiga biografer
Kurserna i filmvetenskap ger en gedigen teoretisk grund för den som söker ett yrke med kreativa eller administrativa uppgifter inom film, TV, information, liksom för den som vill satsa på en medieanknuten forskarkarriär. Och för dig som gillar film... Du hittar våra utbildningar längst ned på denna sida eller via
Läs mer om ämnet filmvetenskap här
Vad är Filmvetenskap? Kolla på filmen!
Grundnivå - Kandidatexamen
Vi har många kurser i ämnet, i praktiken kan du läsa till en examen utan att lämna Filmhuset. Fristående kurser ges mellan 30 hp och 7,5 hp.
Det du börjar med som ny student
Kurserna Filmvetenskap I, II och Kandidatkurs i filmvetenskap läser du för examen i filmvetenskap - dessa startar varje termin.
Kurser på engelska och kortare kurser
Ett antal engelskspråkiga kurser om 15 hp ges varje termin liksom ett antal svenskspråkiga 15 hp-kurser och även kvällskurs på 7,5 hp.
Här är några återkommande kurser:
Kulturkritik och kulturjournalistik, 15 hp
Dokumentärfilm och mediekulturer, 15 hp
Svensk film- och TV-kultur, 15 hp
Behörighet
Ofta kräver våra kurser på grundnivå inte mer än avslutat gymnasium. Kolla alltid den särskilda behörigheten på den kurs du är intresserad av.
Kandidatexamen 180 hp - 3 år studier/6 terminer
Filmvetenskap I kan du sedan bygga på med Filmvetenskap II och Kandidatkurs i Filmvetenskap, för att läsa till en Kandidatexamen i Filmvetenskap.
Läs mer här om hur du bygger en examen med fristående kurser
Avancerad nivå - Masterexamen
De flesta av våra kurser på avancerad nivå kan du läsa antingen som fristående kurs eller inom Masterprgram i Filmvetenskap. Det är kurser på engelska - 7,5 hp 50% studietakt. Vårat Masterprogram i filmvetenskap 120 hp är på 2 år.
Behörighet
Behörigheten till kurserna på avancerad nivå är vanligen minst kandidatkurs i filmvetenskap; kandidatexamen eller att du tagit poäng inom masterprogram. Kolla alltid den särskilda behörigheten på den kurs du är intresserad av.
Masterexamen 120 hp
För en masterexamen eller en magisterexamen behöver du läsa inom vårat Masterprogram i Filmvetenskap. Det går inte att läsa enbart fristående kurser.
Yrkespraktik i Filmvetenskap
Filmvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik 30hp
Kursen erbjuder studenter med 90 hp i filmvetenskap, inklusive examensarbete om 15hp en möjlighet att tillämpa och reflektera över sina ämneskunskaper i en arbetslivskontext, och samtidigt förbättra sin anställningsbarhet inom något av de yrken huvudområdet utbildar för.
Kursen kan tas med i kandidatexamen och ges både höst och vår.
Journalistik
Gör riktiga reportage på riktigt!
Vi ger utbildningar både för dig som vill bli journalist, men även dig som vill forska eller få en förståelse för journalistiskt skrivande och berättande.
I vårt kandidatprogram ger vi dig kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta som journalist, med särskild inriktning mot samhällsgranskning och dokumentärt berättande inom press, radio och tv.
Grundnivå - Kandidatexamen
Kommer du direkt från gymnasiet till exempel och vill börja läsa till journalist så väljer du Journalistprogrammet - kandidatprogram 180 hp. Programmet börjar enbart höstterminer och ger dig utbildning till journalist.
Journalistprogrammet - kandidatprogram 180 hp
Fristående kurser
Enstaka kurser ges även på engelska, 7,5 hp 50% studieteakt.
Exempelvis Journalistic Writing, 7,5 hp.
Behörighet
Ofta kräver våra utbildningar på grundnivå inte mer än avslutat gymnasium. Kolla alltid den särskilda behörigheten på den utbildning du är intresserad av.
Kandidatexamen 180 hp 3 år/6 terminer
Journalistprogrammet - kandidatprogram 180 hp ger dig kandidatexamen i journalistik.
Avancerad nivå - Masterexamen
Våra kurser på avancerad nivå kan du huvudsakligen bara läsa som fristående kurs inom Masterprogram i journalistikstudier. Det är kurser vanligen - 7,5 hp 50% studietakt. Vårt Masterprogram i journalistikstudier 120 hp är på 2 år och på engelska.
Fristående kurser
Enstaka kurser ges även på engelska, 7,5 hp 50% studieteakt.
The Economics and Organization of Journalism (JO7071)
Behörighet
Behörigheten till kurserna på avancerad nivå är vanligen att du tagit poäng inom vårat masterprogram. Kolla alltid den särskilda behörigheten på den kurs du är intresserad av.
Masterexamen 120 hp
För en masterexamen behöver du läsa inom vårt Masterprogram i journalistikstudier. Det går inte att läsa enbart fristående kurser.
Yrkespraktik i Journalistik
Redaktionell praktik 30 hp - Journalistprogrammet
På Journalistprogrammet gör du under den femte terminen praktik på en redaktion inom kursen Redaktionell organisation och praktik, 30 hp.
Under praktikperioden skolas studenten in i journalistikens vardag, och får pröva varierande arbetsuppgifter på den berörda redaktionen, liksom lära sig gängse rutiner och normer som styr den journalistiska arbetsprocessen. Detta sker under handledning från arbetsplatsen och från institutionen.
Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV)
Medier skapar bilden av verkligheten
Studier i medie- och kommunikationsvetenskap "MKV" vid Enheten för journalistik medier och kommunikation (JMK) ger dig en bred förståelse för mediernas framväxt, betydelse och förändringar i Sverige och globalt. Dessa kunskaper är i hög grad användbara på en bred arbetsmarknad. Studierna ger även möjligheter för dig som vill satsa på en forskarkarriär inom mediefältet.
Vad är Medie- och kommunikationsvetenskap? Kolla filmerna!
Medie- och kommunikationsvetenskap är ju intressant för den som är intresserad av mediernas roll i samhället. Men om man tänker sig en yrkesmässig framtid så är det många branscher som är relaterade till ämnet.
Grundnivå - Kandidatexamen
Ny på universitetet - Vilken kurs ska du välja?
Kommer du direkt från gymnasiet till exempel och vill börja läsa Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) så borde du välja kurs på grundnivå: Medie- och kommunikationsvetenskap I, 30 hp. Den kursen ges höst och vår och ger den första grunden i ämnet Medie- och kommunikationsvetenskap.
Utbildningar på grundnivå
Fristående kurser 30 hp. Kurserna Medie- och kommunikationsvetenskap I, II och Kandidatkurs i Medie- och kommunikationsvetenskap.
Behörighet
Ofta kräver våra kurser på grundnivå inte mer än avslutat gymnasium. Kolla alltid den särskilda behörigheten på den kurs du är intresserad av.
Kandidatexamen 180 hp
Medie- och kommunikationsvetenskap I, 30 hp kan du sedan bygga på med Medie- och kommunikationsvetenskap II och Kandidatkurs i Medie- och kommunikationsvetenskap, för att läsa till en Kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap.
Avancerad nivå - Masterexamen
Flera kurser på avancerad nivå kan du dels läsa som fristående kurs inom vårt masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap - Masterprogram i globala mediestudier - och dels som fristående kurser utanför programmet. Det är kurser på engelska - 7,5 hp 50% studietakt. Vårat Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap kallas Masterprogram i globala mediestudier 120 hp, det ges på engelska och är på 2 år.
Behörighet
Behörigheten till kurserna på avancerad nivå är vanligen att du tagit poäng inom vårat masterprogram eller krav på tidigare studier. Kolla alltid den särskilda behörigheten på den kurs du är intresserad av.
Masterexamen 120 hp
För en masterexamen behöver du läsa inom vårat masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap Masterprogram i globala mediestudier. Det går inte att läsa enbart fristående kurser.
Yrkespraktik i Medie- och kommunikationsvetenskap
Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik, 30hp
Det här är en kurs för dig som vill göra en yrkespraktik och som har skrivit din kandidatuppsats i Medie- och kommunikationsvetenskap. Du behöver inte ha en kandidatexamen. 90 hp inklusive examensarbete om 15 hp räcker.
Kursen kan tas med i kandidatexamen och ges både höst och vår.
Modevetenskap
Mode är mer än "bara" kläder
Modevetenskap är ett centralt ämne för dig som vill förbereda dig inför en yrkesverksamhet inom den stora modevärlden utanför universitet, eller för fortsatta forskarstudier i ämnet. Utbildningarna i modevetenskap ges i Filmhuset vid Gärdet i Stockholm.
Du hittar våra utbildningar längst ned på denna sida.
Vad är modevetenskap? Kolla på filmen!
Grundnivå - Kandidatexamen
Kommer du direkt från gymnasiet till exempel och vill börja läsa modevetenskap så borde du välja kurs på grundnivå: Modevetenskap I, 30 hp. Den kursen ges höstterminer och ger den första grunden i ämnet modevetenskap - du bör läsa Modevetenskap II (vårterminer) också för fullständig grund i ämnet.
Utbildningar på grundnivå
Fristående kurser 30 hp. Kurserna Modevetenskap I, II och Kandidatkurs i modevetenskap.
Behörighet
Ofta kräver våra kurser på grundnivå inte mer än avslutat gymnasium. Kolla alltid den särskilda behörigheten på den kurs du är intresserad av.
Kandidatexamen 180 hp 3 år/6 terminer
Modevetenskap I kan du sedan bygga på med Modevetenskap II och Kandidatkurs i Modevetenskap, för att läsa till en Kandidatexamen i Modevetenskap.
Ta en examen i Modevetenskap med yrkespraktik
Du vet väl att om du läser
och
Så är du behörig till
Kvalificerad Yrkespraktik i Modevetenskap 30 hp
Lägger du sedan till
valfria kurser på totalt 60 hp
och slutligen
Kandidatkursen i modevetenskap 30 hp
så har du en Kandidatexamen i modevetenskap! MED YRKESPRAKTIK!
Avancerad nivå - Masterexamen
Våra kurser på avancerad nivå kan du huvudsakligen bara läsa som fristående kurs inom Masterprogram i Modevetenskap. Det är kurser på engelska - 7,5 hp 50% studietakt. Vårat Masterprogram i Modevetenskap 120 hp är på 2 år.
Behörighet
Behörigheten till kurserna på avancerad nivå är vanligen att du tagit poäng inom vårat masterprogram. Kolla alltid den särskilda behörigheten på den utbildning du är intresserad av.
Masterexamen 120 hp
För en masterexamen behöver du läsa inom vårat Masterprogram i Modevetenskap. Det går inte att läsa enbart fristående kurser.
Yrkespraktik i Modevetenskap
Modevetenskap: Kvalificerad yrkespraktik, 30hp
Det här är en kurs för dig som vill göra en yrkespraktik, få 30 hp till examen och som har läst Modevetenskap I och II.
Kursen erbjuder studenter med 60 hp inom huvudområdet Modevetenskap en möjlighet att tillämpa och reflektera över sina ämneskunskaper i en arbetslivskontext, och samtidigt förbättra sin anställningsbarhet inom något av de yrken huvudområdet utbildar för.
Kursen kan tas med i kandidatexamen och ges både höst och vår.
Forskarutbildningar
Läs forskarutbildning i alla våra ämnen
Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet erbjuder forskarutbildning (doktorandutbildning) vilket leder till filosofie doktor (doktorsexamen) inom fyra olika områden:
- Medie- och kommunikationsvetenskap
- Journalistik
- Filmvetenskap
- Modevetenskap
Institutionens antagningsordning
Det är mycket att tänka på när du ska söka till en forskarutbildning vid Institutionen för mediestudier. I denna antagningsordning har har vi samlat allt du behöver veta om hur du ansöker till någon av våra utbildningar. Dokumentet uppdaterades senast den 28 juni 2022.
Kriterier för doktorandernas lönestege vid IMS (senast uppdaterad 2019)
PUBLICERAD: 10 december 2019
Utbildningen på forskarnivå vid IMS består dels av kurser om 60 högskolepoäng, dels av en avhandling om 180 högskolepoäng.
Forskarnivå - filmvetenskap
Om du som filmvetarstudent vill ta ett steg ytterligare i din akademiska karriär kan forskarutbildningen erbjuda dig detta. Efter en magister- eller Mastersexamen har du möjlighet att söka till vår forskarutbildning och då bli forskarstuderande eller "doktorand".
Forskarnivå - journalistik
Vid JMK finns två forskarutbildningar, en i journalistik och en i medie- och kommunikationsvetenskap. De har samma allmänna mål och uppläggning och de doktorandkurser som ges vid institutionen är öppna för samtliga doktorander.
Forskarnivå - medie- och kommunikationsvetenskap
Vid JMK finns två forskarutbildningar, en i journalistik och en i medie- och kommunikationsvetenskap. De har samma allmänna mål och uppläggning och de doktorandkurser som ges vid institutionen är öppna för samtliga doktorander.
Utbildning på forskarnivå i medie- och kommunikationsvetenskap
Forskarnivå - modevetenskap
Om du som modestudent vill ta ett steg ytterligare i din akademiska karriär kan forskarutbildningen erbjuda dig detta. Efter en magister- eller Mastersexamen har du möjlighet att söka till vår forskarutbildning och då bli forskarstuderande eller "doktorand".