Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Journalistprogrammet - kandidatprogram

Om du vill bli journalist är det här programmet för dig. Tre års studier på JMK i ett kandidatprogram där vi ordnar praktiken. För dig som vill bli journalist och är intresserad av undersökande journalistik och dokumentärt berättande inom press, radio och TV.

Journalist

Om du vill bli journalist ska du läsa vårt kandidatprogram. Journalistprogrammet består av tre års studier, varav en termin är praktik på ett etablerat mediehus - vanligen med praktiklön enligt kollektivavtal. Efter examen får studenter ofta jobb på nyhetsredaktioner eller arbetar med radio- och tv-serier för Public service liksom kommersiella medier.

Journalistprogrammet är tre år på heltid. Det innebär högt tempo och aktivt deltagande i utbildningen som innehåller många praktiska moment. Du undervisas av lärare som även är aktiva journalister - med all sin kunskap och kontaktnät som du som student får ta del av.

Hos oss lär du dig journalistiskt berättande för olika medier – radio, tv eller skriven form. Du får också jobba i olika format, både korta, snabba nyheter och längre dokumentärer och undersökande reportage.

Att ta fram egna berättelser och en kritisk samhällsgranskning är i fokus. Efter utbildningen blir du en viktig del av en fungerande demokrati, "den tredje statsmakten", som ställer politiker och andra ansvariga makthavare till svars vid missförhållanden. Därför ingår även studier av hur samhället ska fungera, såsom rättsväsende, offentlig förvaltning och näringsliv – alltid med journalistiskt perspektiv.

Du får också kunskaper om mediernas förutsättningar och möjligheter med fokus på etik, källkritik, medierätt och de senaste digitala verktygen.
Under tiden du studerar kommer du göra riktiga reportage och nyheter som vi publicerar på JMK-Play och webbtidingen Läget. Flera studenters reportage når också till etablerade medier och publiceras. De senaste åren har flera studenter från programmet nominerats till Studentspaden (Guldspaden för journaliststudenter).

Undervisning på JMK

Undervisningen sker på Enheten för journalistik, medier och kommunikation (JMK). Lokalerna ligger i Garnisonen, Karlavägen 104, bara ett stenkast från Sveriges Radio och Sveriges Television.

 

 • Programöversikt

  En kandidatexamen består av tre års studier på helfart och ger 180 högskolepoäng (hp) totalt.

  • Journalistprogrammet läser du på 6 terminer, där varje termin ger 30 hp. 
  • Varje 30-poängare är uppdelade i mindre delkurser, vanligen mellan 7,5 hp och 15 hp.
  • Förutom utbildning inom journalistik som vi ger dig kommer du i slutet av programmet dels göra en praktiktermin (termin 5) och dels göra ett examensarbete (termin 6)

  År 1

  Under det första året lär du dig att förstå och träna journalistikens grunder som att samla in, bearbeta, källkritiskt granska och gestalta material. Du får lära dig att arbeta med nyheter och publicera dem på olika plattformar. Du får också kunskaper om journalistikens olika roller i samhälle och kultur, dess historia, produktionsvillkor och medierättsliga förutsättningar

  Termin 1

  Journalistik I (JO1367) 30 hp

  Delkurserna:

  • Att vara journalist
  • Journalistiska metoder
  • Berättarformer
  • Journalistik i tid och rum

  Termin 2

  Journalistik II 30 hp

  • Mediejuridik och etik
  • Källkritik
  • Nyhetsjournalistik

   

  År 2

  Under det andra året utvecklar du kunskaper och metoder i granskande journalistik och dokumentärt berättande. Du får fördjupade färdigheter i att producera för radio, TV, webb och press. Undervisningen ger även internationella perspektiv på medieutvecklingens betydelse för journalistikens innehåll och utformning.

  Termin 3

  Behörighet: Antagen till Journalistprogrammet - kandidatprogram samt Journalistik I 30 hp och Journalistik II 30 hp. 

  Journalistik III (JO1369) 30 hp

  • TV-journalistik
  • Radiojournalistik
  • Att förstå och skildra samhället

  Termin 4

  Behörighet: Antagen till Journalistprogrammet - kandidatprogram samt Journalistik I, Journalistik II och Journalistik 20 hp III

  Journalistik IV (JO1077)

  Undersökande journalistik

  Dokumentärt berättande

   

  År 3

  År tre - praktiken och examen

  Under det tredje året läser du fördjupande kurser i teori och metod inom journalistik och genomför ett självständigt examensarbete om 15 hp, som kan vara utformat som ett journalistiskt projekt eller en uppsats. Dessutom gör du under detta avslutande år en längre praktikperiod på redaktion där du lär dig tillämpa dina teoretiska och praktiska kunskaper i journalistik i en professionell kontext.

  Termin 5

  Behörighet: Studenten ska vara antagen till Journalistprogrammet - kandidatprogram och ha avklarat alla tidigare kurser inom programmet samt ha beviljats en praktikplats genom institutionens lokala praktikprocess.

  Redaktionell organisation och praktik, 30 hp

  • Praktik på redaktion
  • Medierätt, etik och redaktionell organisation

   

  Termin 6

  Journalistik - kandidatkurs, 30 hp

  Jornalistikvetenskapliga perspektiv

  Metodspecialisering

  Examensarbete

 • Så ansöker du

  Du ansöker på www.antagning.se

 • Mer information

  Läget - journaliststudenternas webbtidning

  Som student hos oss får du vara med att skapa nyheter på som når ut på riktigt under utbildningen. Läget är en webbtidning skapad av journaliststudenter på Stockholms Universitet (JMK).

  Läs "Läget" här

  Åk på utbyte i Europa under programmet

 • Möt oss

  Möt våra lärare

  Journalistiken har tagit mig till platser och personer jag aldrig annars kommit i närheten av.

  Yrkesverksamma journalister är dina lärare

  Journalistprogrammet erbjuder mer än bara 3 års studier till journalist. Du får en hel praktiktermin på redaktion där du får chansen att prova på jobb på riktigt, men apropå "på riktigt" så gör du faktiskt riktiga reportage även under terminerna innan. Som student kommer du bland annat arbeta med webbtidningen "Läget" och publicera produktioner på plattformen JMKplay. Till din hjälp har du våra yrkesverksamma lärare.

   

  Susanna Edling

  Foto: Moona Björklund

  Jag heter Susanna Edling och har jobbat som journalist och dokumentärfilmare i över trettio år, både i Sverige och utomlands. Förutom att vara lärare på JMK, där jag håller i kurserna i nyhetsjournalistik och TV-journalistik, jobbar jag som nyhetsreporter, redaktör och producent, både på TV4 och inom public service.

  Det roligaste med att undervisa på JMK är att jag hela dagarna får prata om och tänka på något som är viktigt på riktigt, något som inte bara är utmanande och roligt att hålla på med för egen del men som också är avgörande för demokratin och samhället i stort

   

  Erik Palm

  Foto: Göran Segeholm © Norstedts

  Jag är författare och prisbelönt journalist som arbetar parallellt som journalist för bland annat SVT Uppdrag Granskning och TV4 Kalla Fakta.

  - Det är viktigt att studenter får med sig förmågan och modet att göra kritiskt granskande journalistik i utbildningen. Undersökande journalistik som avslöjar maktmissbruk, korruption, rättsröta, desinformation och missbruk av skattemedel är helt avgörande för ett demokratiskt samhälle. Många studenter gillar det här detektivarbetet och några får också sina grävprojekt publicerade, vilket är extra kul för mig som lärare.

  Du träffar mig: Jag är adjunkt vid JMK Stockholms Universitet och ansvarig för kurserna Att förstå och skildra samhället under tredje terminen och Undersökande journalistik som går fjärde terminen. Men jag är även med på andra kurser och handleder examensarbeten.

   

  Jesper Huor

  Foto: Jesper Huor

  Jag är i grunden reporter och författare. Vid sidan av undervisandet skriver jag böcker, har publicerat tre böcker, en fjärde planeras komma ut våren 2023. Har också gjort flera prisbelönta dokumentärer för radio och TV, länkar finns på  www.huor.se

  Jag började på journalistlinjen på JMK hösten 1998 och trodde aldrig att jag en dag skulle komma tillbaka hit – som lärare på halvtid. Men det gjorde jag!

  För mig blev – och är – journalistiken ett sätt att ta mig in i främmande världar och ta mig ut i världen och möta folk jag nog aldrig skulle mött på så nära håll annars.
  Sveriges kriminella värld, kulturelitens slutna kretsar, talibaner och ateister i Afghanistan, arkeologer och terrorister i Syrien, rebeller och munkar i Burma.
  Det blev med tiden också metod för att undersöka min egen personliga historia och mina sammanhang.

  Det är detta, nyfikenheten och lusten, som är mina drivkrafter, och som jag hoppas kunna förmedla till studenterna på JMK.

  Du träffar mig: På Journalistprogrammet håller jag i en reportagekurs på första terminen och kursen i dokumentärt berättande på fjärde, men medverkar på många andra kurser – bland annat radio och undersökande journalistik och examensprojekt.

   

  Amanda Glans

  Jag är i grunden radiojournalist och har mest jobbat med dokumentärer och längre samhällsjournalistiska serier. Såsom P1-dokumentär, Riksdagen i P1 där jag vann Stora Journalistpriset för en dokumentär om Håkan Juholt.


  Jag har vidgat det journalistiska berättandet till att även vara konstnärligt, då jag driver en scen för livsberättande, är en del av ett av Sveriges främsta berättarkompanier och skriver teaterföreställningar för Stadsteatern i Stockholm. Som Öppna era hjärtan, Revolution, Stockholm Love och Stockholm Lust.
  Jag är även en del av Storytels satsning på true crime, där jag producerar riktigt långa serier såsom Var är Olle? och Saknad i Ljungby.

  Du träffar mig: På jmk har jag hand om radiokursen termin tre, samt är med i dokumentärt berättande termin fyra och metodkursen termin sex.
   

  Yvonne Åstrand

  JMK värvar Yvonne Åstrand från SVT Nyheter. Foto: Andreas Sperling
  JMK värvar Yvonne Åstrand från SVT Nyheter. Foto: Andreas Sperling

  Jag heter Yvonne och är sedan våren -22 adjunkt/lärare på JMK. Med mig i bagaget har jag drygt 30 års erfarenhet som nyhetsjournalist. Främst inom tv och radio som reporter och programledare.

  Det jag vill förmedla till våra blivande journalister är en inre kompass som ger dem kunskap och integritet att navigera i den flod av information som väntar.)
  Skaffa dig kunskap och håll fast vid journalistiska ideal och du få ett av det roligaste, viktigaste och mest omväxlande jobb man kan ha!


  Några av mina roligaste reportage har jag gjort på lokala SVT Stockholm och Veckans Brott och de viktigaste granskningarna på SVT Nyheter.
  Bland de svåraste intervjuerna har varit på Studio Ett, de sportigaste som kommentator under OS, VM och EM och de snabbaste på live-desken.

  Av alla granskningar jag gjort är det största mitt avslöjande om kirurgen Paolo Macchiarini och strupskandalen på Karolinska som jag publicerade i Uppdrag Granskning i maj 2015.

  Reportaget går tyvärr inte att se på SVT Play men manuset finns utskrivet line-by-line här
   
  Jag har också haft specialistuppdrag som etikredaktör och utbildat medarbetare i publiceringsregler och handlagt yttranden till Granskningsnämnden.

  Utöver undervisningen på JMK frilansar jag just nu som redaktör på SVT:s Direktnyheter.

  Du träffar mig: Förutom TV- och Radio-kurserna termin 3 träffar ni mig i kursen Nyhetsjournalistik samt Mediejuridik och etik termin 2 och säkerligen i flera andra sammanhang.  
   

   

   

 • Arbetsmarknad och karriär

  Arbetsmarknaden för journalister är ljus visar rapporter från Arbetsförmedlingen och Statistiska Centralbyrån.

  Arbetsförmedlingen 2023

  Det finns cirka 10600 yrkesverksamma journalister i Sverige, varav cirka 52 procent är kvinnor och 48 procent är män.

  Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben för journalister under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete.

  Även på 3 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för journalister kommer vara stora.

  Prognos för journalister 2023
  Stora möjligheter till arbete år 2023.

  Prognos för journalister 2026
  Stora möjligheter till arbete år 2026.

  Till yrkesprognos arbetsförmedlingen

 • Kontakt

  Studievägledare

  studievagledare@ims.su.se