Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Journalistik - kandidatkurs

Kandidatkurs inom journalistprogrammet som inkluderar examensarbete i form av antingen ett journalistiskt arbete eller vetenskaplig uppsats. Kursen ger studenten kunskaper om journalistvetenskapliga teorier och hur dessa kan tillämpas vid analys av journalistik.

exarbete

Första delen av kursen läses av samtliga studenter, därefter väljs inriktning.

Studenten väljer att antingen studera journalistiska metoder och utifrån sin förståelse av dessa förbereda, planera och genomföra ett självständigt journalistiskt arbete samt att reflektera teoretiskt över detta (delkurs 2a), eller att studera journalistikvetenskapliga metoder och utifrån sin förståelse av dessa förbereda, planera och genomföra ett självständigt vetenskapligt arbete samt att reflektera teoretiskt över detta (delkurs 2b). 

  • Kursupplägg

    Delkurs 1: Journalistikvetenskapliga perspektiv, 7,5 hp - läses av alla studenter
    Delkursen behandlar relevanta teoretiska och metodologiska utgångspunkter för vetenskapligt arbete om journalistik. Frågan om vetenskaplighet inom området ges stort utrymme. Olika samhällsvetenskapliga och humanvetenskapliga vetenskapsideal diskuteras, liksom möjliga kombinationer av dessa ansatser. Delkursen innehåller en orientering i vetenskapsteori, och inkluderar de viktigaste vetenskapsteoretiska traditionerna och argumenten inom området.

    Delkurs 2a: Metodspecialisering för journalistiskt examensarbete, 7,5 hp - läses av studenter som väljer journalistiskt arbete
    Delkursen kan inte kombineras med delkursen 2b. Delkursen syftar till att ge fördjupade kunskaper i journalistiska metoder, begrepp och genrer samt förståelse för den journalistiska processens olika delar. Studenten ges tillfälle att under handledning arbeta med planering, strukturering och presentation av ett större journalistiskt arbete. Efter avslutad delkurs ska studenten ha producerat ett fullständigt synopsis för både examensarbetets praktiska och teoretiska del.

    Delkurs 2b: Metodspecialisering för vetenskaplig uppsats, 7,5 hp - läses av studenter som väljer vetenskaplig uppsats.
    Delkursen kan inte kombineras med delkursen 2a. Delkursen behandlar den dominerande metodologin inom medie- och journalistikforskningen samt den vetenskapliga processens olika delar. Betoningen ligger på de vanligaste kvantitativa och kvalitativa metoderna för insamling och analys av data om produktion, medieinnehåll och publikernas bruk av journalistik. Under kursen planerar studenten en självständig vetenskaplig undersökning och genomför en pilotstudie.

    Delkurs 3A: Examensarbete – journalistisk produktion, 15 hp - läses av studenter som väljer journalistiskt arbete
    Delkursen kan inte kombineras med delkursen 3b. I delkursen genomförs ett större journalistiskt originalarbete baserat på färdigheter, metoder och berättarformer förvärvade under tidigare kurser med syfte att arbetet ska gå att publicera i redaktionella medier som ingår i det medieetiska systemet. Det ingår även att skriva en teoretisk och metodologisk analys av detta journalistiska arbete. Studenter tar fram egen idé för arbetet i samråd med handledare. Examensarbetet utformas som ett längre reportage eller dokumentär i text, radio eller tv, där slutprodukten även innehåller kortare delar av alla angivna format som möjliggör flerkanalpublicering. I undantagsfall kan även andra format vara möjliga.

    Delkurs 3B: Examensarbete – vetenskaplig uppsats, 15 hp -  läses av studenter som väljer vetenskaplig uppsats.
    Delkursen kan inte kombineras med delkursen 3a. I delkursen genomförs en självständig undersökning inom området journalistikvetenskap med hjälp av vetenskapliga begrepp, teorier och metoder förvärvade under tidigare kurser och delkurser. Undersökningen inbegriper egen insamling och självständig och kritisk analys av data. Undersökningsproblem väljs i samråd med handledare. Examensarbetet utformas som en sammanhållen vetenskaplig uppsats.

     

     

    Undervisning

    Delkurs 1 och delkurs 2a och 2b: Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Kurskrav: Närvaro på seminarierna är obligatorisk.


    Delkurserna 3A och 3B: Undervisningen består av individuell handledning, grupphandledning och seminarier. Kurskrav: Närvaro vid minst två seminarier utöver försvar av det egna examensarbetet och opponering på annan students examensarbete. 

    Examination

    Delkurs 1, Journalistikvetenskapliga perspektiv 7,5 hp, examineras genom en individuell skriftlig hemtentamen.

    Delkurs 2a, Metodspecialisering för journalistisk produktion 7,5 hp, och Delkurs 2b, Metodspecialisering för vetenskaplig uppsats 7,5 hp, examineras genom en individuell muntlig och en skriftlig uppgift. 

    Delkursen 3a, Examensarbete – journalistisk produktion 15 hp, samt Delkursen 3b, Examensarbete – vetenskaplig uppsats 15 hp, examineras genom ett självständigt arbete, ventilering av det självständiga arbetet samt opposition på annan students självständiga arbete.
     

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Kontakt

    studievagledare@ims.su.se