Ny bok – lyckad integration genom yrke och arbete

Vad krävs för att yrkeserfarna migranter ska kunna hitta tillbaks till arbetsmarknaden i det nya hemlandet? Det är temat för den nya boken ”Migration, Education and Employment. Pathways to Successful Integration.”. Boken bygger på studier i tre länder - Norge, Schweiz och Sverige.

Bild på bokomslag

Den röda tråden i boken är lyckad integration från olika teoretiska utgångspunkter och perspektiv. En uttalad idé i boken är att genom att beskriva stöttande faktorer och integration som fungerat framträder delvis nya faktorer. En bärande tanke är, att om endast diskrimineringsperspektiv eller ett bristperspektiv används, vilket är vanligt förekommande inom migrationsforskning, riskerar vissa aspekter att osynliggöras.

–Boken kan exempelvis bidra till att myndighetspersoner och arbetsgivare förstår betydelsen av att uppmärksamma migranters styrkor och tidigare yrkesliv, säger Marianne Teräs, medförfattare och redaktör.

 

Möten viktiga

Migranterna som intervjuats beskriver själva hur specifika möten underlättat deras väg tillbaka till arbetsmarknaden, möten där de blivit sedda och respekterade och som bland resulterat i specifika åtgärder.

–Bra möten kan också bidra till att öka migranternas egen handlingskraft och agentskap, säger Eva Eliasson, även hon redaktör och medförfattare.

Boken har tagits fram inom ett tidigare projekt, "Integration och inkludering av migranter i och genom yrke och arbete", och kan ses som ett sätt att utvidga detta, såväl geografiskt som innehållsmässigt. Projektets mål var att identifiera faktorer som bidrar till en hållbar integration av yrkeserfarna migranter i deras tidigare yrken i Sverige.

I projektets intervjuer med migranter, arbetsgivare och mentorer identifierades fyra övergripande faktorer som ansågs underlätta återgången till yrket: kunskaper i svenska, stark motivation och handlingskraft, stöttande personer och nätverk samt strukturella möjligheter. 

 

Länkar

Migration, Education and Employment. Pathways to Successful Integration (Springer)

Forskningsprojekt: Integration och inkludering av migranter i och genom yrke och arbete 

Redaktörer

Eva Eliasson

Ali Osman

Marianne Teräs