Johanna: "Utbildningen har gett mig en tydligare bild av socialt arbete i Sverige"
Vi har träffat Johanna Pretzl som studerar kompletteringsutbildningen för personer med utländsk examen i socialt arbete vid Stockholms universitet. Här berättar hon om sin bakgrund, erfarenheter av utbildningen och framtida förhoppningar.

Berätta gärna lite kort om dig själv och din bakgrund.
– Jag har en universitetsutbildning i pedagogik och socialt arbete från Tyskland och har framför allt arbetat med barn och unga i olika sammanhang. För fem år sedan flyttade jag till Sverige.
Hur kommer det sig att du valde att studera kompletteringsutbildningen på Stockholms universitet?
– Jag insåg att en svensk socionomexamen skulle ge mig bättre möjligheter på arbetsmarknaden. Det var svårt att hitta ett jobb inom socialt arbete som matchade min erfarenhet och utbildning.
Hur har utbildningen hjälpt dig att anpassa dina tidigare kunskaper till den svenska arbetsmarknaden?
– Den har gjort det tydligare för mig vad yrkesrollen innebär och vilka olika jobb som finns inom socialt arbete i Sverige. Jag har också fått en bättre förståelse för hur välfärdsstaten är uppbyggd och lärt mig mycket om rättsliga frågor.
Vilka nya insikter och färdigheter har du fått under utbildningen?
– Jag hade vissa förväntningar på det svenska välfärdssystemet innan jag började, men insåg att allt inte riktigt stämde. Min förståelse är mer nyanserad nu. Jag har dessutom fått en djupare förståelse för hur det svenska systemet fungerar. Ett stort plus är att mina språkfärdigheter utvecklats avsevärt – jag känner mig mycket tryggare både i tal och skrift på svenska.
Hur ser du på dina jobbmöjligheter efter utbildningen?
– Jag hoppas att utbildningen gör det lättare för mig att hitta ett jobb som passar mig och där jag kan utvecklas vidare. Med en svensk socionomexamen tror jag att chanserna blir betydligt bättre, men exakt hur det blir återstår att se.
Kan du berätta om en särskilt givande eller utmanande del av utbildningen?
– Det har varit en utmaning att vårt schema är lite mer flexibelt jämfört med de vanliga socionomstudenterna. Samtidigt har vi fått bra stöd från kursansvariga, och det har varit roligt att träffa många olika studentgrupper. Språket har också varit en extra utmaning – att läsa och skriva akademiska texter på svenska tar längre tid för oss som inte har det som modersmål.
Vilka råd skulle du ge till någon med utländsk examen i socialt arbete som funderar på att söka utbildningen?
– Ta kontakt med en studievägledare om du har frågor! Jag var osäker på om jag uppfyllde alla kriterier och höll nästan på att inte söka. Det är också bra att ta emot all hjälp som finns, både från kursansvariga och från andra studenter – jag fick många tips och praktiskt stöd genom att prata med socionomstudenter.
Har du haft VFU under utbildningen?
– Min verksamhetsförlagda utbildning (VFU) har precis börjat, så jag kan inte säga så mycket om den än. Men jag ser fram emot att få en inblick i "verkligheten" inom myndighetsutövning – det var den delen av utbildningen jag såg mest fram emot.
Hur skulle du beskriva utbildningen med tre ord?
– Lärorik, utmanande och utvecklande.
Läs mer om den kompletterande socionomutbildningen för personer med utländsk examen i socialt arbete
Senast uppdaterad: 7 april 2025
Sidansvarig: Institutionen för socialt arbete