Fristående kurser

Att läsa fristående kurser passar särskilt bra för dig som vill prova på juridikstudier, spetsa dina kunskaper inom juridik eller fördjupa dig inom ett visst ämne.

Ung student sitter i uppkrupen i en modern soffa och läser ett PM.
Foto: Julia Lisitsyna / Motsphotos


Att läsa fristående kurser i stället för ett program innebär valfrihet. Du kan själv kombinera ämnen efter intresse och profilera din egen utbildning. Vi erbjuder fristående kurser på både grund- och avancerad nivå.

Observera: Det är inte möjligt att sätta ihop en juristexamen utifrån våra fristående kurser. För tillträde till de flesta av kurserna på grundnivå krävs grundläggande behörighet för högskolestudier.

 

Kursutbud

Vill du veta vilka fristående kurser vi erbjuder?
Lista på våra fristående kurser

Vårt aktuella kursutbud hittar du längst ned på denna sida under "Sök bland våra utbildningar" där det framgår vilka av våra fristående kurser som ges under vår-/sommar- respektive hösttermin.

Klicka på terminen först för att se aktuellt kursutbud.

 

Behörighet

För tillträde till de flesta av våra fristående kurser på grundnivå krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt områdesbehörighet 1 eller 1A (Historia A och Samhällskunskap A eller Historia 1b alt 1a1+ 1a2 och Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2). Information om grundläggande behörighet för högskolestudier samt områdesbehörighet hittar du på studera.nu.

OBS! Kurserna Affärsjuridik, Beskattningsrätt I och Associationsrätt är på grundnivå men har Juridisk översiktskurs som särskilt förkunskapskrav.

För tillträde till kurser på avancerad nivå krävs i de allra flesta fall tidigare högskolestudier inom juridik.
 

Ansökan

Våra fristående kurser söks via antagning.se. Där finns information om hur du ansöker, vilken behörighet som krävs och hur urvalet görs för respektive kurs.
 

Viktiga datum för ansökan

  • inför vårterminen: ca. 15 september - 15 oktober
  • inför sommarterminen: ca. 22 februari - 15 mars
  • inför höstterminen: ca. 15 mars - 15 april
     

Sen ansökan

De kurser där det kan finnas platser kvar efter första urvalet öppnar åter efter en tid för så kallad sen anmälan. Du anmäler dig då som vanligt på antagning.se. Tänk dock på att sena anmälningar prioriteras sist i det fall kurserna har många reserver. För störst chans att bli antagen rekommenderar vi därför att du söker kurserna inom ovan angivna datum. 
 

 

Har du sedan tidigare svensk utbildning som motsvarar våra fristående kurser kan du ansöka om tillgodoräknande under förutsättningen att du är antagen och bedriver studier vid Stockholms universitet.

Läs mer om tillgodoräknande som fristående kurs på sidan Under utbildningen.

 

 

Kontakt

Studievägledare

Sök bland våra utbildningar