Vad får man tro på? Irrläror vs modern vetenskap
Föreläsning
Datum: torsdag 10 april 2025
Tid: 18.00 – 19.00
Plats: Tranströmerbiblioteket, Medborgarplatsen
Vem bestämmer egentligen vad som är okej att tro på? Varför räknas till exempel magiskt tänkande, parapsykologi och astrologi som irrläror i det västerländska samhället, medan en tro på gud är helt okej? Hur hänger konspirationsteorier och religion ihop? Och hur krockar det så kallade oortodoxa tänkandet med den moderna vetenskapen, religionen och politiken? En öppen föreläsning i samtalsformat om samspelet mellan så kallad heterodoxi, det vill säga åsikter eller doktriner som går emot en officiell eller ortodox åskådning, och modernt tänkande med religionshistorikern Egil Asprem. Moderator för samtalet är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.
Föreläsningen är kostnadsfri men kräver bokning för säker plats. Finns det plats kvar går det självklart bra att komma utan bokning. Länk till bokningen kommer upp senare.
Om Egil Asprem
Egil Asprem är professor i religionshistoria med inriktning mot bl a esoterism, magihistoria, nyreligiositet och relationer mellan esoterism och vetenskap.
Läs mer om Egil Asprems forskning
Om Karin Gyllenklev
Moderator för samtalen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.
Läs mer om Karin Gyllenklev på SR
Vetenskapsfestivalen: Karin Gyllenklev möter 100 forskare
Öppna föreläsningar i poddformat
Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga är en ny podd från Stockholms universitet. Lyssna på tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket om bland annat klimatforskning i Arktis, ungdomsskjutningar, trädgårdshistoria och populärvetenskap.
Samarbete för öppna föreläsningar
Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.
Senast uppdaterad: 26 november 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen