Ett kartogram är en tematisk karttyp som visar den absoluta storleken av en företeelse för en yta där värdet görs proportionerligt mot ytans storlek.
Kartogram över jordbruksmark och skog i Sverige, skalad efter areal. Illustration: KSLA
Här visas kartogram gjorda på statistik över markanvändning från SCB för Sveriges kommuner, som tydligt visar på hur markanvändningen skiljer sig åt i landet.
Ett inte helt ovanligt kartogram är ett som visar på världens befolkning eller BNP. Man ser då att vissa länder som är stora till ytan endast har en liten befolkning, medan andra som är relativt små blir mycket stora då man räknar BNP. Det blir en förvrängd kartbild som överraskar oss, vilket också är syftet med kartogrammet. Det förutsätter att vi känner till hur en ”normal” karta ser ut för området.
Kartorna i Månadens karta publiceras som ett atlasblad i taget på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i ett pågående atlasverk och fäster uppmärksamhet på de areella näringarnas explicit rumsliga dimension. Kartorna speglar både moderna och historiska företeelser. Arbetet genomförs på Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet och leds av Ulf Jansson. Urval och utformning sker inom enheten för Bibliotek, arkiv och historiska projekt (BAHP) i samråd med samtliga avdelningar inom KSLA.