Studera hos oss
Är du intresserad av hur områden förändras och av samspelet mellan människor och platser? Drömmer du om att jobba inom hållbar samhällsutveckling? Då har du hittat rätt! Vi erbjuder utbildningar inom kulturgeografi, samhällsplanering och geografi. Välkommen!

Kulturgeografiska institutionen erbjuder en stimulerande studiemiljö med nära band mellan utbildning, forskning och arbetsmarknad. Hos oss får du bland annat lära dig hur rumsliga processer, som migration och segregation samt stads- och landskapsutveckling, formar människors liv och aktiviteter.
Fältarbete och exkursioner är viktiga delar av utbildningen. De ger dig möjlighet att utforska och observera direkt på fältet, vilket breddar förståelsen för hur områden utvecklas och processerna som formar dem. Exkursionerna kan äga rum under några timmar upp till resor på flera dagar, beroende på var i utbildningen de ligger.
Som student möter du aktiva forskare på alla kurser och kan få handledning inom ett brett ämnesspektrum. Dessutom är Stockholm är en utmärkt plats att studera våra ämnen, med många intressanta studieobjekt och en stor arbetsmarknad. Om du är intresserad finns även goda möjligheter att läsa utomlands via utbytesprogram.
Våra huvudområden
Vi har tre huvudområden: kulturgeografi, samhällsplanering och geografi. Utbildningarna ges på olika nivåer. De kurser du läser – fristående eller inom ett program – kan ingå i en examen inom ett eller flera huvudområden.
Kulturgeografi
Är du intresserad av kartor? Vill du arbeta med frågor om samhällsutveckling, miljö, och hur globala processer påverkar det vardagliga livet och de landskap vi lever i? Då kan kulturgeografi vara något för dig.
Kulturgeografi handlar om relationerna mellan människor och platser. En utgångspunkt är att alla mänskliga aktiviteter sker någonstans och att det har avgörande betydelse för hur vi kan förstå och analysera både lokala fenomen och globala processer.
Vi erbjuder kulturgeografiska utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Flera av kurserna går även att läsa som fristående.
Samhällsplanering
Är du intresserad av hur städer och regioner fungerar och förändras? Vill du arbeta med att utveckla planer och strategier för ett hållbart samhälle? Då kan samhällsplanering vara rätt val för dig.
Samhällsplanering handlar om att balansera och väga olika intressen gentemot varandra och skapa förutsättningar för en hållbar utveckling i våra städer och regioner. Inom samhällsplanering studerar du olika frågor om samhällets utveckling och framtid. Det handlar om exempelvis mark- och vattenanvändning, klimat och miljö, resursanvändning, lokal och regional utveckling, demografi, demokrati, bostäder och kommunikationer.
Vi erbjuder utbildningar inom samhällsplanering på grundnivå och avancerad nivå.
Geografi
Globala och lokala förändringar sker i dag i snabb takt. Är du intresserad av klimatförändringar, omställning till mer hållbara energiformer, olika miljöproblem, migration, urbanisering och globalisering – då är geografi ditt ämne!
Frågor som dessa studeras historiskt och tvärvetenskapligt, där naturvetenskap och samhällsvetenskap förenas. Du får kunskaper om människans livsvillkor i relation till exempelvis mat- och vattenförsörjning, markanvändning, naturkatastrofer och resurskonflikter.
Vi erbjuder utbildningar inom geografi på avancerad nivå och forskarnivå.
Efter examen
Studenter som tagit examen hos oss arbetar ofta som planerare, projektledare, strateger eller utredare. Vanliga arbetsplatser är kommuner, regioner, myndigheter, konsultföretag och organisationer. Vad vill du jobba med efter examen? Bli inspirerad av andra studenter och alumner.
Erica, näringslivsutvecklare

Foto: Privat
Erica Öjermark Strzelecka råkade prata med en kvinna i korridoren när hon läste masterprogrammet i globalisering, miljö och social förändring. Det mötet ledde till ett extrajobb och sedan anställning på olika tjänster inom universitetet i tio års tid. Nu står hon inför nästa stora förändring i livet. ”Alla du träffar på universitetet är potentiella dörröppnare” säger hon.
Caroline, samhällsanalytiker

Foto: David Lagerlöf
Caroline Wrangsten studerade kandidatprogrammet i kulturgeografi och arbetar numera som samhällsanalytiker på konsultbolaget Sweco. För henne fungerade utbildningen som en språngbräda till en spännande karriär med fokus på hållbarhet, samhällsutveckling och framtidens stadsmiljöer.
Koji, forskare i biologisk mångfald och globala miljöstrategier
Foto: Privat
Koji Miwa har alltid drömt om att hjälpa människor och bidra till en bättre värld. En av nycklarna till att nå dit var masterprogrammet i globalisering, miljö och social förändring vid Stockholms universitet.
Hillevi, masterstudent i kulturgeografi

Foto: Jens Lasthein
Hillevi är masterstudent vid Kulturgeografiska institutionen. På länken nedan berättar hon om hur det är att plugga kulturgeografi på masternivå och det finns även ett formulär, där du har möjlighet att ställa frågor till Hillevi.
Kontakt
Välkommen att höra av dig om du har frågor eller vill veta mer om våra utbildningar. Information och vägledning om utbildningsval och karriär får du av studievägledaren. Allmänna frågor om studier på institutionen besvaras av studentexpeditionen.

- Besöksadress
Geovetenskapens hus, rum X331
Svante Arrhenius väg 8, Frescati
- Mottagningstider
Drop in eller efter överenskommelse.
- Telefontider
Tisdag–torsdag kl. 09.00–10.00.

- Besöksadress
Geovetenskapens hus, rum X326
Svante Arrhenius väg 8, Frescati
- Mottagningstider
Tisdag och torsdag kl. 10.00–12.00.
- Telefontider
Måndag, onsdag och fredag kl. 10.00–12.00.
Senast uppdaterad: 12 december 2024
Sidansvarig: Kulturgeografiska institutionen