Samarbeten
Samverkan med det omgivande samhället är en självklar och viktig del av forskning och utbildning. Vi samarbetar bland annat med skolor, kommuner, regioner, företag, föreninger och enskilda personer men också med andra universitet, institutioner och institut, i Sverige och utomlands. Institutionens forskare deltar i diskussioner om viktiga samhällsfrågor och svarar på frågor från media.
I samband med till exempel examensarbeten, fältkurser, gästföreläsningar, praktikkurser och projektarbeten möts forskare och lärare, studenter och praktiker. Vid konferenser, i tidskriftsredaktioner och expertgrupper samarbetar forskare och praktiker.
Tidigare studenter (alumner) är en central kontaktyta mellan praktik och akademi. Inom ramen för Stockholms universitets alumnnätverk finns en nätverksgrupp för kulturgeografi och samhällsplanering.
Forskare vid institutionen håller ibland föreläsningar och exkursioner för skolklasser.
Samarbeten och samhällsutveckling vid Stockholms universitet
Skolor
Samverkan skola – universitet är viktig. Här nedan följer några exempel på hur vi kan samarbeta. Du är välkommen också med andra idéer.
Föreläsningar och exkursioner
Institutionens forskare eller doktorander kan ibland medverka i undervisningen i skolan t.ex. genom att hålla en stadssexkursion i Stockholm eller en föreläsning på skolan eller på universitetet. Det är givetvis viktigt att dessa undervisningstillfällen kommer in på ett naturligt sätt i kursen på skolan. Ibland är det lämpligt med flera möten med forskaren. Kontakta respektive forskare, lärare eller doktorand direkt.
Studiebesök och studieinformation
Vill du få kontakt med institutionen för att boka in t.ex. ett studiebesök på institutionen eller för att få information om institutionens utbildningar så e-posta eller ring studievägledare Veronica Hohl, veronica.hohl@humangeo.su.se, 08-16 48 37.
Ämnesutveckling och kompetensutveckling
Vill du diskutera hur institutionen kan medverka i din skolas arbete med ämnes- och kursutveckling, kompetensutveckling för lärare, i arbetet med projektarbetet eller gymnasiearbetet eller kanske på något annat sätt? Kontakta studierektor Johan Berg, johan.berg@humangeo.su.se, 08-16 48 32.
Webbresurs
Gisela - e-läranderesurs för GIS och kartografi
Tidigare studenter
Välkommen tillbaka! Har du läst vid Stockholms universitet är du välkommen att bli medlem i Stockholms universitets alumnnätverk! Syftet med nätverket är att förbättra kontakten mellan universitetet och dess alumner (dvs. före detta studenter, alumn eller alumnus (m) och alumna (f) kommer från latinet och betyder före detta student) – till nytta för såväl alumner som universitet.
Alumn vid Stockholms universitet
Vill du komma i kontakt med rätt personer vid Kulturgeografiska institutionen så se kontaktsidan eller skriv till Anna Andreasson, anna.andreasson@humangeo.su.se, Veronica Hohl, veronica.hohl@humangeo.su.se, eller Anders Rickegård, anders.rickegard@su.se.
Kulturgeografiska institutionen på LinkedIn
På LinkedIn finns en grupp för institutionens studenter, tidigare studenter, anställda och tidigare anställda.
Kulturgeografiska institutionen på LinkedIn
Uppdragsutbildningar
Samverkan med näringsliv och samhälle är en viktig uppgift för Stockholms universitet. I denna uppgift utgör uppdragsutbildning en väsentlig del.
Uppdragsutbildningen kan antingen ligga i linje med institutionens befintliga utbud av kurser eller skräddarsys efter specifika behov. Uppdragsutbildning kan om så önskas utformas så att deltagare erhåller högskolepoäng.
Vill du diskutera uppdragsutbildning inom Kulturgeografiska institutionens kompetensområde för ditt företag, myndighet eller organisation? Kontakta studierektor Johan Berg, johan.berg@humangeo.su.se, 08-16 48 32.
Föreningar
I Stockholm finns flera föreningar med anknytning till samhällsplanering, kulturgeografi och geografi.
Association of European Schools of Planning
AESOP bildades 1987 och består av universitet och högskolor i Europa, som bedriver någon form av akademisk planerarutbildning. Kulturgeografiska institutionen är "full member" av AESOP i egenskap av värdinstitution för samhällsplanerarutbildningarna vid Stockholms universitet. Lukas Smas är institutionens kontaktperson i AESOP.
Association of European Schools of Planning
European Geography Association
EGEA bildades 1987 med syfte att skapa kontakter, öka samarbetet och utbytet av idéer mellan unga geografer och geografistuderande runt om i Europa. Föreningen har idag medlemmar i nästan hela Europa. EGEA ger ut flera nyhetsblad och tidskrifter samt arrangerar utbyten med studerande. Årlig kongress och regionmöten (norra Europa) ordnas även.
European Geography Association
Föreningen för Samhällsplanering
FFS är en ideell förening för alla som är intresserade av planering. Föreningen ordnar konferenser med teman som anknyter till planeringsfrågor och geer ut tidskriften PLAN. Som medlem får du tidskriften men också löpande information om konferenser och annat som föreningen anordnar.
Föreningen för Samhällsplanering
Geografilärarnas Riksförening
Föreningen grundades 1933 med syfte att främja geografi i skola och samhälle. Föreningens medlemmar är verksamma i grundskola, gymnasieskola, universitet, folkhögskola, enskilda företag, organisationer och offentlig förvaltning. Föreningen bedriver verksamhet i form av föredrag, exkursioner och publicering av tidskriften Geografiska Notiser.
Kartografiska Sällskapet
Sällskapet arrangerar varje år kartdagar där aktuella kartografiska teman presenteras. Sällskapet ger årligen ut fyra nummer av skriften Kartbladet. Kartografiska Sällskapet representerar Sverige i "the International Cartographic Association (ICA)".
Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi
SSAG grundades under de stora upptäcktsresornas tid, 1877. Sällskapets huvudsyfte är att vara en länk mellan forskning och allmänhet. Vegadagen den 24 april har under senare år ett symposium anordnats. SSAG anordnar exkursioner, stöder forskning med stipendier, ger ut Geografiska Annaler och är en av huvudmännen bakom Nationalatlasen. Miljö och utveckling, Oceanerna och Kommunikationernas Europa har varit tema för årsboken Ymer.
Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi
Kontakt

- Besöksadress
Geovetenskapens hus, rum X309
Svante Arrhenius väg 8, Frescati
Senast uppdaterad: 16 november 2023
Sidansvarig: Kulturgeografiska institutionen