Månadens karta 21: Sockerbruksutvecklingen i Sverige
Socker är en produkt som är allmänt tillgänglig och som konsumeras mycket idag. På 1600-talet var det dock en mycket exklusiv vara och den svenska sockerproduktionen var baserad på importerade sockerrör.
Produktionen var mer eller mindre hantverksmässig och skedde i liten skala. Detta förändrades då man kunde producera socker ur sockerbetan.
Sockerbetesfält. Foto: Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0.
Betodlingen i Europa startade i början av 1800-talet. Betodlingen i Sverige etablerades på 1830-talet och den första betsockerfabriken anlades i Malmö 1837 (Sockerbolaget 1973). Betodlingen och etablering av sockerbruk sker i huvudsak i Skåne, men även på andra platser, exempelvis Öland och Gotland. Platserna har en fördel av att det finns tillgång till kalk.
Månadens karta 21 visar en kartserie som baseras på uppgifter från Darphin 1994 och visar utveckling över tid, med en mer småskalig produktion under 1600- och 1700-talet.
Kartorna i Månadens karta publiceras som ett atlasblad i taget på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i ett pågående atlasverk och fäster uppmärksamhet på de areella näringarnas explicit rumsliga dimension. Kartorna speglar både moderna och historiska företeelser. Arbetet genomförs på Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet och leds av Ulf Jansson. Urval och utformning sker inom enheten för Bibliotek, arkiv och historiska projekt (BAHP) i samråd med samtliga avdelningar inom KSLA.