Bildningspodden #144 | Antiken
Antiken med de gamla grekerna och romarna är en ständigt återkommande referenspunkt. Varför? Hur kan vi förstå den här mytomspunna perioden idag? Bildningspodden sammanfattar antiken tillsammans med historikerna Lovisa Brännstedt och Ida Östenberg.
Varför återvänder vi ständigt till de gamla grekerna och romarna? Antiken är en evig referenspunkt i den västerländska kulturen. Vi romantiserar och omtolkar, missbrukar och missförstår den. Men vilket är egentligen det viktigaste arvet efter antiken? Vad ska vi göra med det idag? Och vilka verk från antiken bör varje människa känna till? Bildningspodden försöker sammanfatta antiken och dess arv på en timme.
Gäster i studion
Gäster i studion är antikhistorikerna Lovisa Brännstedt och Ida Östenberg. Lovisa Brännstedt är forskare i Antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, där hon driver forskningsprojektet Romerska kvinnor inför rätta. Makt och motstånd i antikens Rom, finansierat av Vetenskapsrådet. Ida Östenberg är professor i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet, specialiserad på antikens Rom och dess stadskultur.
Om Bildningspodden
Bildningspodden är en del av bildningsmagasinet Anekdot och bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Bildningspodden och Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet. Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna. Finns där poddar finns och på www.anekdot.se.
Senast uppdaterad: 17 mars 2022
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen