COP16: Negativa trenden för biologisk mångfald måste brytas
Hur ska biologisk mångfald övervakas, mätas och finansieras för att skydda vår planet? Forskare från Stockholm Resilience Centre och programmet Swedbio deltar i det pågående COP16-mötet i Colombia för att bidra till arbetet med implementeringen av det globala ramverket för biologisk mångfald.

Biologisk mångfald är en förutsättning för en beboelig planet, för att producera mat, för stabila samhällen och för att ta upp koldioxid för att mildra effekterna av klimatförändringarna. Idag har den planetära gränsen för biologisk mångfald överträtts långt bortom gränsen för ett säkert manöverutrymme för mänskligheten.
– I en värld av samverkande kriser orsakade av katastrofer och konflikter är naturen viktig för återhämtningsprocesser, säger Thomas Elmqvist, forskare vid Stockholm Resilience Centre, sammankallande och deltagare i det sjätte Science Policy Forum som äger rum under COP16.
– Det finns en stark vetenskaplig konsensus om att förlusten av natur fortsätter och kommer att påverka människor i allt högre grad. De flesta människor drar nytta av naturen och förlorar på denna förstörelse. Förhandlare och andra deltagare på COP16 behöver mobilisera för naturen, säger Garry Peterson, forskare vid Stockholm Resilience Centre och medarbetare i IPBES, The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services.
Mätning av biologisk mångfald
På COP16 samlas människor från hela världen i den colombianska staden Cali för att komma överens om indikatorer för att övervaka och mäta förlust av biologisk mångfald och vilka framsteg som görs – och som är jämförbara mellan länder.
– Vi behöver öppna data och övervakning i rätt tid för att förstå vilka policys som fungerar och var vi ska böja kurvan för förlust av biologisk mångfald, säger Juan Rocha, forskare vid Stockholm Resilience Centre som deltar i COP16 och själv kommer från Colombia.
Finansiering en nyckelfråga
Juan Rocha understryker också att tillräcklig finansiering av planen för biologisk mångfald är avgörande för att genomföra de åtgärder man kommit överens om. Utan ordentlig finansiering kommer det att bli svårare för framtida generationer att hantera kriserna.
Minskningen av mångfalden, statusen hos levande organismer och ekosystem hotar biosfärens förmåga att reglera planetens tillstånd genom att påverka energibalansen och de kemiska cyklerna på jorden. Både förlusten av genetisk mångfald och minskningen av biosfärens funktioner har överskridit de säkra nivåerna.
– Vi riskerar att få flera brytpunkter som kan förvärra förlusten av biologisk mångfald och minskningen av de ekosystemtjänster som samhället är beroende av, säger Juan Rocha.
Respekt för de mänskliga rättigheterna
Stockholm Resilience Centre är värd för Swedbio, ett program för biologisk mångfald och rättvis utveckling. Programmets lokala partners runt om i världen arbetar för att mänskliga rättigheter ska inkluderas och respekteras i planeringen, genomförandet och uppföljningen av ramverket, detta i linje med vad som överenskommits i det globala ramverket för biologisk mångfald vid COP15.
– All planering, genomförande och övervakning av ramverket för biologisk mångfald ska respektera, skydda, främja och uppfylla mänskliga rättigheter, säger Pernilla Malmer, senior rådgivare på Swedbio och expert i den svenska delegationen som leds av Klimat- och näringsdepartementet i förhandlingarna om konventionen om biologisk mångfald (CBD).
Som en del av den svenska delegationen är hennes fokus att se till att det nya arbetsprogrammet för artikel 8j, om traditionell kunskap och fullt och effektivt deltagande av ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen, antas, och att det ska vara ett viktigt bidrag till genomförandet av det globala ramverket för biologisk mångfald.
Sjukdomar riskerar att öka
Zoonotiska sjukdomar kommer sannolikt också att öka snabbt under de kommande årtiondena på grund av förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna. I en ny rapport som lanseras inför COP16 tar forskare från Stockholm Resilience Centre upp hur ansvarsfulla investerare kan bidra till att minska riskerna.
– Zoonotiska sjukdomar kan, som covid-19-pandemin visade, ha förödande effekter på människors hälsa och samhällen. Investerare som pensionsfonder och utvecklingsbanker har ett ansvar att bidra till att mildra effekterna genom sitt aktiva ägande och genom god hållbarhetspraxis, säger Victor Galaz, forskare vid Stockholm Resilience Centre.
Läs hela artikeln på Stockholm Resilience Centre web
Fakta om COP16
COP 16 blir den första COP för biologisk mångfald sedan antagandet av Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework vid COP 15 i Montreal för två år sedan.
Det globala ramverket för biologisk mångfald antogs 2022 och består av fyra mål för 2050 och 23 mål för 2030. Detta inkluderar "30×30"-målet: att bevara 30 procent av världens land, vatten och hav till 2030.
Vid mötet i Colombia får regeringarna i uppdrag att se över läget i genomförandet av Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. Parterna i konventionen förväntas visa att deras nationella strategier och handlingsplaner för biologisk mångfald är anpassade till ramverket.
COP 16 kommer att vidareutveckla övervakningsramverket och främja resursmobilisering för det globala ramverket för biologisk mångfald. COP15 slog fast att höginkomstländer ska mobilisera 30 miljarder dollar till låginkomstländer fram till 2030.
COP 16 ska också slutföra och operationalisera den multilaterala mekanismen för rättvis och rättvis fördelning av vinster från användningen av digital sekvensinformation om genetiska resurser.
Läs mer om COP16
Senast uppdaterad: 21 oktober 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen