Stockholms universitet logo, länk till startsida

Grönare grind till Spökslottet

Grinden och staketet framför Spökslottet har grundligt renoverats och målats om i en mörkare, mer ursprunglig grön färg.

 
Spänstig färg, sprudlande guld. Grind och staket nyrenoverat.

I samband med förberedelserna för en planerad renovering och ommålning av staketet och grinden framför Spökslottet, universitetets representationslokaler i centrala Stockholm,  upptäcktes fragment av äldre, mörkare grön färg. I samråd med Fastighetsavdelningen har Akademiska hus valt att måla om grind och staket i denna nygamla nyans. Monogrammet med Hans Petter Schefflers, den ursprungliga ägaren, initialer ovanför grinden har också förgyllts på nytt. 

Bedagat guld, blek färg. Grinden före renovering.

Renoveringen har varit ett omfattande arbete och involverat så skilda yrkesroller som antikvarie, metallrestaurator, stenrestaurator, blästrare, smed, smidesmålare, markarbetare och ställningsbyggare. Väl bevarad smideskonst från tidigt 1700-tal är ovanligt, speciellt när båda arkitektens, Johan Hårleman, och smedens, Mats Kesemacher, namn är kända. Johan Hårleman är ett berömt namn i dessa sammanhang, och han ritade bland annat grindar till parken vid Drottningholms slott. 

Mer om Spökslottet finns att läsa här.